Sven Melander, Lena Söderblom, Camilla Läckberg, Kajsa Ernst och Alexander Karim är de nya stjärnorna på slottet. Foto: TT

Melander, Läckberg och Karim blir stjärnor på slottet

Uppdaterad
Publicerad
Fru Papphammar, Sällskapsresans Berra, Eivor i Masjävlar, advokaten Frank och deckardrottningen Läckberg. Det är gänget i Stjärnorna på slottet i år.

För andra året i rad kommer programmet Stjärnorna på slottet att spelas in på Teleborgs slott i Växjö. Stjärnorna som möts där i sommar är deckarförfattaren Camilla Läckberg, komikern och skådespelaren Sven Melander, skådespelaren Kajsa Ernst, skådespelaren och regissören Lena Söderblom och skådespelaren och snart debuterande författaren Alexander Karim.

Sven Melander har inte träffat någon av årets deltagare förut. Men det ser han som en fördel.

– Oftast har man en snabb skiss av en människa och jag tycker det är så roligt när man blir överraskad, vilket man ju oftast blir, säger han.

Levande trollet Rulle

Enligt Sven Melander har de flesta en slags schablonbild av honom. Något han fick erfara när han deltog i programmet På spåret och gick till final.

– Folk kom fram till mig och sa ”jag hade ingen aning om att du kunde så mycket”. De trodde att de skulle få träffa någon slags levande trollet Rulle eller kocken Werner. Men jag har ju en bakgrund också inom journalistiken.

Själv tycker han sig inte ha några fördomar gentemot de andra deltagarna.

– Jag var mycket mer dömande tidigare. Men med åren har även jag fått en viss vishet, säger han.

Alexander Karim är bland annat känd för sina roller i tv-serierna Advokaten och Äkta människor och som polis i Johan Falk-filmerna. Han berättar att han tackat nej till både Let's dance, Fångarna på fortet – och även Stjärnorna på slottet – genom åren.

”Dagar jag aldrig kommer glömma”

Att han vill vara med i Stjärnorna på slottet 2018 beror på att han tror på årets sammansättning av stjärnor, men också att han tycker att man ibland måste göra saker som känns läskiga och utmanande.

– Det är tveklöst fem dagar jag aldrig kommer glömma. Fem hemska dagar eller, vilket jag förväntar mig, fem fantastiska dagar.

När det gäller de övriga i gruppen är Alexander Karim mest nyfiken på det han kallar för deras konstnärliga frågeställning.

– Jag tror att alla som håller på med någon form av konst har en fråga som de ställt till sig själva, och att de valt konsten som sitt sätt att ta reda på svaret.

Hoppade mellan olika identiteter

Hans egen konstnärliga frågeställning handlar om identitet. ”Vem är jag?” är en fråga han försöker besvara vare sig han skriver eller skådespelar.

– Det var en av anledningarna till att det var så fascinerande att spela Vanheden i Jönssonligan, att han hoppade mellan olika identiteter.

Karim är själv en trogen Stjärnorna på slottet-tittare, och han har två favoritsäsonger.

– Den ena är den med Börje Ahlstedt för att det blev mycket drama och bråk. Det är ju kul, men det ger egentligen inte så mycket mer än att man går därifrån med en åsikt om Börje Ahlstedt. Den andra är den med Magnus Uggla, och jag hoppas att vår säsong blir som den. Jag gillade kamratskapet, ärligheten och sårbarheten, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer