Johannes Brost: ”Min lärare slog mig något så in i helvete”

Uppdaterad
Publicerad

Vi är vana med att se Johannes Brost med ett stort leende på läpparna. En spjuver, hygglige Joker från Rederiet, spexaren från Gäster med gester. Men som barn hade Brost det inte helt lätt, berättar han i SVT:s Stjärnorna på slottet.
Pappan försvann ur hans liv när han bara var två år och en flytt till Malmö fick hemska konsekvenser.

Johannes Brost hade en uppväxt i kulisserna, son till skådespelaren Gudrun Brost som var Ingmar Bergmans skyddsling.

När Bergman fick jobb som konstnärlig ledare på Malmö Stadsteater tog han med sig ett gäng skådespelare, däribland Johannes mamma. Så då flyttade den lilla familjen till Skåne.

– Det var ett helvete. Jag blev mobbad som fan. Jag kom från Lidingö med mina i:n ner till Malmö. ’Du, snacka så man fattar vad du säger, din dumme jävel’, tyckte de. Så jag fick fruktansvärt mycket helvete. De snodde min väska och slängde ner i kanalen, min mössa… När jag kom hem undrade mamma vad jag gjort av min mössa. ’Den har jag glömt i skolan’, sa jag, för jag vågade inte tjalla, berättar Johannes Brost för kändiskollegorna Magnus Uggla, Lia Boysen, Gunnel Fred och Sofia Ledarp.

”Läraren slog mig något så in i helvete”

Unge Johannes bytte skola, och då började det verkliga helvetet. Han fick en lärare som hatade honom och misshandlade honom grovt.

– Han slog mig något så in i helvete, berättar han i Stjärnorna på slottet.

Han berättar om en händelse då de skulle skriva uppsats om hur de haft det på sommarlovet och Johannes sa något som väckte lärarens ilska.

– Han blev så arg så han gick fram och bara smaskade till mig. Det blev ett hål i ansiktet och blodet rann ner på min uppsats. Jag har uppsatsen kvar, med blodet på. Han var fruktansvärd.

Misshandlades så att ingen skulle höra

Misshandeln fortsatte, och lärarens ilska eldades upp av att Johannes Brosts mamma var skådespelarstjärna. Läraren brukade ta med sig ner i ett rum i skolans källare, fullt av tidningar.

– Han tog med mig ner till tidningsrummet i skolan, och där så lappade han till mig så jag studsade in i tidningarna. Inte mot väggen. Så lappade han till igen. Det var fruktansvärt, berättar Brost.

Kändiskollegorna på slottet förfasas över Johannes historia.

– Att en lärare tar med honom in i ett rum vadderat med tidningar och ger honom smäll på smäll, det är ju bara sadistiskt. Det är kriminellt. Det är någon som bara skulle åka in. Fy fan, säger skådespelaren Gunnel Fred.

Gunnel Fred och Magnus Uggla förfasas över Johannes Brosts historia. Foto: SVT

Mamma Gudrun gick till rektorn

Övergreppen fortsatte under en lång period, och smärtan efter misshandeln bär Johannes Brost med sig än i dag.

– Man bär ju med sig det hela livet. De bilderna sitter ju här inne. Så fort man pratar om det kommer jag mycket väl ihåg hur jag dundrade in i tidningshögen av snytingarna. Så det sitter.

Flytten till Malmö innebar en barndom kantad av våld för unge Johannes Brost. Foto: SVT

Hans mamma Gudrun visste aldrig om det som skedde i skolan. Det var först långt senare Johannes berättade för sin mamma, vilket ledde till en förändring som påverkade hela hans liv.

– Mamma blev så illa berörd så att hon gick till skolan och pratade med rektorn. Sen sattes jag i internatskola i Osby, berättar Johannes Brost i SVT och fortsätter:

– Det blev min räddning. Det var underbart att komma dit. Där gjorde jag mitt första scenframträdande, jag var 14 eller 15. Jag var Nils Holgersson. Det var kul, första gången jag fick en applåd! Bara en sådan sak!

Missa inte Stjärnorna på slottet i kväll i SVT1 klockan 20 eller här i SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stjärnorna på Teleborgs slott

Mer i ämnet