Karin Gunnarsson vill öka andelen kvinnliga låtskrivare i Melodifestivalen med hjälp av nya regler. Foto: SVT/TT

Melodifestivalen inför krav på fler kvinnliga kompositörer

Uppdaterad
Publicerad

År 2022 planerar SVT att införa ett krav på att alla bidrag till Melodifestivalen, som skrivs av fler än en person, ska ha med en kvinnlig kompositör eller textförfattare.

Enligt Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson har tävlingen fått kritik för att det är för få kvinnor på upphovssidan av Melodifestivalen och därför ändras nu reglerna, något Aftonbladet var först att rapportera.

– Det här med kvinnligt och manligt upphov är en konstant anledning till diskussion, vi får ofta kritik för att det är för få kvinnor. Vi kände att nu är läget rätt, säger Karin Gunnarsson till Kulturnyheterna.

21 av 79 i årets tävling

För 2021 är planen att, liksom tidigare, 50 procent av bidragen ska skrivas eller komponeras av enbart kvinnor eller kvinnor och män tillsammans. Enligt Aftonbladet har det dock inte gett önskat resultat. I årets tävling fanns kvinnliga låtskrivare på fler än hälften av bidragen, men ändå var antalet kvinnliga låtskrivare 21 av totalt 79.

2022 avser SVT att införa ett krav på att alla bidrag som är skrivna av mer än en person ska ha med åtminstone en kvinna i gänget.

Finns det någon risk att lägga sordin på kreativiteten när man bestämmer vilka som ska jobba tillsammans?

– Vi ser det här mer som en möjlighet att öppna upp för nya kreativa kombinationer – att jobba med folk man vanligtvis inte jobbar med, säger Karin Gunnarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.