Christel Tholse Willers tillträder den 19 augusti. Foto: Carl-Johan Söder

Mellochefen blir ny vd för UR

Uppdaterad
Publicerad

Christel Tholse Willers tar över UR i höst, efter att bland annat ha lett arbetet med Melodifestivalen i flera års tid.

UR:s styrelse har utsett Christel Tholse Willers till ny vd för UR. Willers är för närvarande chef för Melodifestivalen i SVT och har tidigare varit chef för SVT Malmö.

Kulturnyheterna fångade upp den nya chefen för att ställa några snabba frågor:

Hur känns det?

– Jag känner mig stolt och jag känner mig hedrad och lite omtumlad.

Vad är UR för dig?

– UR för mig är public service i sin kärna, ett superviktigt uppdrag om att göra skillnad i människors lärande och jag brinner för public service och för att göra skillnad.

Hur vill du göra skillnad?

– Genom det som är UR:s produktion i dag, det görs otroligt bra tv och radio och jag hoppas kunna leda verksamheten mot ett nytt digitalt landskap som förändras i princip varje dag.

Hur ser du på förändringen inom UR?

– Jag vill gärna svara på den frågan, men du får vänta lite. Jag tillträder den 19:e augusti och i dag så handlar det om att jag blivit vald.

Hur tar du med dig dina tidigare erfarenheter in i verksamheten?

– Jag hoppas att jag kan ta med mig mitt sätt att leda en verksamhet. Jag älskar att skapa förutsättningar för andra människor och hoppas kunna använda mig av min förmåga att skapa en kreativ miljö.

I pressmeddelandet sa du att det är en drivkraft att göra något som är ”viktigt på riktigt” – vad menar du med det?

– ”Viktigt på riktigt” är när det har en botten som i Melodifestivalens programserie, som faktiskt vilar på en demokratisk idé om att Melodifestivalen är för alla. Det handlar om att spegla hela Sverige och det är någonting som jag tar med mig in i UR.

Vem vinner årets Eurovision song contest?

– Ha, ha, ja, vet du vad. Jag tror Måns har goda chanser, väldigt goda och jag är svensk och hejar på Måns.

Ersätter Fichtelius

UR:s styrelseordförande Lisa Lindström beskriver Tholse Willers som en ledargestalt djupt förankrad i public service värderingar och som en framgångsrik motor för förändring. Christel Tholse Willers ersätter UR:s nuvarande vd Erik Fichtelius, som slutar den 15 augusti efter sex år på posten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.