Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur funkar Melodifestivalen i år? Hur många deltävlingar kommer det vara? Vad menas med Finalkvalet? – SVT:s reporter reder ut förändringarna inför årets Mello. Foto: Simon Krona/SVT

Melodifestivalen drar vidare – dags för andra deltävlingen i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Melloturnén drar vidare västerut – nästa stopp är Göteborg. Här är allt att ha koll på inför Melodifestivalens andra deltävling.

Det blev förhandsfavoriterna Smash Into Pieces och melloveteranen Lisa Ajax som kammade hem finalplatserna i Melodifestivalens första deltävling i Malmö arena.

Adam Woods och Elisa Lindström gick vidare till finalkvalet och har därmed fortfarande chans att tävla i finalen i Stockholm.

Melodifestivalen 2024

Mellocomeback av Maria Sur

Melodifestivalens andra deltävling i Scandinavium i Göteborg bjuder på en salig blandning genrer. För första gången i mellosammanhang kommer vi få höra afrobeats, som framförs av debutanten C-Joe.

Bland de tävlande syns också fjolårets finalist Maria Sur, som är tillbaka i tävlingen med en upptempo-låt.

– Jag har aldrig varit en balladtjej. Det här årets bidrag är mer jag, säger Maria Sur till SVT.

EPA-dunksdrottning debuterar

Men den stora snackisen inför veckans deltävling är Fröken Snusk, som det stormat kring sedan början av året då hon anklagats för fusk efter att Spotify tagit ned flera av låtarna hon gjort tillsammans med Rasmus Gozzi. Något båda nekar till.

Inför lördagens delfinal har hon nu även drabbats av röstproblem och tvingats avboka flera intervjuer för att vila upp sig.

”Målet är ett fantastiskt framträdande på lördag”, har Fröken Snusks pr-ansvariga Jessica W Sandberg skrivit tidigare till Lilla Aktuellt.

Viktor Norén tolkar klassiker

I veckan kom nyheten att lördagens deltävling också kommer gästas av Kristian Luuk, som ledde Melodifestivalen 2007. Han blir då den första att väljas in i Melodifestivalens ”Hall of fame” tillsammans med Lotta Engberg.

Engbergs melloklassiker ”Fyra bugg och en Coca cola” kommer under kvällen framföras i egen tolkning av artisten Viktor Norén.

Melodifestivalen ses direktsänt i SVT1 klockan 20.00 och går även att se på SVT Play.

DELTÄVLING 2 – STARTFÄLT

1. ”When I'm Gone” – Maria Sur

2. ”Norrland” – Engmans Kapell

3. ”The Silence After You” – Dear Sara

4. ”Ahumma” – C-Joe

5. ”Dragon” – LIAMOO

6. ”Unga & fria” – Fröken Snusk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2024

Mer i ämnet