Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anette Brattström, projektledare för Melodifestivalen: Blir en artist sjuk kan det bli aktuellt att kalla in ersättare. Foto: SVT / TT

Melodifestivalen utan publik – så fungerar det

Uppdaterad
Publicerad

Som bekant hålls samtliga deltävlingar av årets Melodifestival i Annexet i Stockholm utan publik. För att hindra smittspridning skapas ”bubblor” för deltagarna, flera back-up-planer finns om en artist skulle bli sjuk och programledarnas skämt kommer att låta annorlunda för att inte eka inför tomma lokaler.

Om någon blir sjuk

– Om vi vet om det tidigt och inte har haft någon möjlighet att repetera med artisten kommer det inte att finnas något på band. I ett sånt läge kommer vi behöva hitta en ersättare för artisten, säger Anette Brattström, projektledare för Melodifestivalen.

– Om en artist skulle uppvisa symtom senare under veckan kommer vi att använda oss av det som vi har spelat in, så det är nytt i år att vi kommer använda förbandat material i direktsändning i ett sådant fall.

”Distanstagg”

Alla som får komma in i Annexet, vilket är få, inga journalister och inga besökare, får en liten bricka som kan ställas in att vibrera när någon kommer för nära. De stora medierna bevakar festivalen från ett närliggande presscenter.

Publikens uteblivna reaktioner

– Vi kommer jobba med ljudbilden, vi kommer jobba med ljudmattor och snabba övergångar. Vi kommer inte arbeta med att någon ska göra entré – alla byten måste gå väldigt fort.

Blir det pålagda publikljud?

– Det kan det bli, men inga stora arenaapplåder.

Det blir heller inga skrivna programledarskämt som bygger upp för oneliners eller publikreaktioner.

Bubblor

Arenan och utrymmena där artister och personal delas in i olika zoner – varje liten grupp jobbar för sig och ska inte ha fysisk kontakt med andra inom produktionen för att kunna smittspåra om någon blir sjuk.

Dansarna

En sak som inte ändrats är att flera artister kommer att använda samma bakgrundsdansare.

– Den här frågan hade vi uppe som en risk, de kan ju potentiellt vara superspridare. Samtidigt konstaterade vi att om vi arbetar med professionella dansare som lär sig våra rutiner tidigt så kommer de att efterleva de restriktioner vi har. Gör man det ska det inte finnas en risk, säger Anette Brattström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Melodifestivalen 2021

Mer i ämnet