Svenske komikern Fredrik Wikingsson och USA:s president Donald Trump. Foto: TT

Mer allvar i amerikansk satir sedan Trump blev president

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det ett år sedan Donald Trump valdes till USA:s president. Ett val som betydde slutet för den amerikanska politiska satiren, trodde en del. Men sedan Donald Trump blev president har tonen i komikernas pratshower i alla fall förändrats.

– Det blir allvarligare, skarpare, mindre skratt och humorns terapeutiska funktion kommer fram. Det handlar mer om igenkänning och behovet att bearbeta ett slags trauma, säger medieforskaren Joanna Doona, som forskat om politisk underhållning och satir, till Kulturnyheterna.

Mindre nöje – mer politik

Den skarpare politiska tonen har också lönat sig. Den mer nöjesinriktade och okritiska Jimmy Fallon tonight show:s tittarsiffror har rasat, medan Stephen Colbert, som tidigare dömts ut som alltför politisk, i år fått miljonpublik tack vare sin Trump-satir.

Det starkt Trump-kritiska satirprogrammet Saturday Night Live nominerades också i höst till hela 22 Emmy-priser och vann även flera statyetter, inte minst för Alec Baldwins virala presidentimitationer.

– Man ser tydligt i amerikansk satir att det tillåts fler känslouttryck som inte bara är något att lättsamt skratta åt. Det handlar mycket om att skrattgråta tillsammans, säger Joanna Doona.

Ökad svärta i svensk satir

Även i Sverige märks tendensen, politiken och allvaret får större plats i underhållningen. Senaste säsongen av satirserien Grotesco beskrivs till exempel som mörkare än någonsin – faktum är att det inte ens alltid måste vara kul för att vara bra enligt humorgruppen.

Det första avsnittet, en musikal om flyktingkrisen har hyllats av kritikerna. Även Fredrik Wikingsson, programledare för Breaking news med Filip och Fredrik har noterat riktningen.

– Jag tror att varje land har sitt eget uppvaknande. När Trump blev president hände något med underhållningen i USA, för underhållningen i Sverige tror jag att SD:s inträde i riksdagen var ett ”wake up call”. Det är mer politiskt idag än för tio år sedan, säger Wikingsson till Kulturnyheterna.

Ökade motsättningar i politiken ger satirikerna mer material att arbeta med, men det skapar också en svår balansgång:

– Polariseringen är större än någonsin idag och det är enklare att skoja om, men skämten riskerar att öka polariseringen... det är den stora paradoxen, säger Fredrik Wikingsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer