Musikal om politikerna och flyktingkrisen, ett urballat föräldramöte och mer med Grotesco

Uppdaterad
Publicerad

Sju år efter senaste säsongen är humorserien ”Grotesco” tillbaka. Den tredje säsongen innehåller i sann Grotesco-anda många olika genrer och uttryckssätt, och inte minst musiken har en central roll – men humorn har blivit mörkare sen sist.

Humorgruppen Grotesco har, som namnet antyder, inga problem med att ta ut svängarna. De är tidigare kända för bland annat den absurda sketchen ”Ett kilo mjöl” (en sketch som Henrik Dorsin tidigare sagt att han själv inte förstår) och satirlåten ”Bögarnas fel” som ironiserar över homofobi och fundamentalism. Låten polisanmäldes för hets mot folkgrupp av en tittare när den framfördes på Skansen 2011, men justitiekanslern valde att inte ta upp ärendet eftersom det rörde sig om satir.

Mörkare än förr

Senaste säsongen av Grotesco sändes 2010, och efter det har kollektivet bland annat varit aktuella med föreställningen ”En näradödenrevy” på Scalateatern. Nu är de tillbaka i tv-rutan med en ny säsong, den här gången med en mörkare ton.

– Det är mer svart humor som kanske inte är ”gapflabbhumor”, allt behöver inte vara jättekul utan det kan få vara bra istället, säger skådespelaren Jonas Kahnlund.

– Vi har tänkt att vi berättar det vi tycker är intressant eller angeläget oavsett om det är roligt, så det är inte lika mycket skämt som man kanske kan tro om man förväntar sig ren humor, säger Anna Vnuk, som skådespelar och står för koreografin.

Kända för genre-parafraser

Den tredje säsongen innehåller bland annat ett surrealistiskt kammarspel som utspelar sig på ett föräldramöte, en musikal om politikerna och flyktingkrisen, en mockumentär (fiktiv dokumentär), en stillsam novellfilm, en metathriller, en valvaka och ett sketchavsnitt.

Och just att parafrasera  olika genrer i tv -och filmvärlden är något av ett signum för humorkollektivet.

– Jag tycker om att berätta med hjälp av genrer, för att det är ett sätt att snabbt få med sig tittaren, att det är den här världen vi befinner oss i, säger Henrik Dorsin.

– Vi är ganska många, kommer från olika håll och har olika smak, och i den här spretiga stora gruppen så finns det massa kunskap om olika genrer. Därför är det så roligt att leka med och därför tror jag att vi ibland också träffar rätt i våra beskrivningar, fortsätter Emma Peters.

– Det är lite berg -och dalbanskt i sin attityd. Att det kan vara jättegalet, sen väldigt allvarligt, och sen är det någon som dör, och sen kommer fem elefanter in och så knyts det hela ihop på något sätt på slutet, säger Per Andersson.

”Grotescos sju underverk” har premiär den tredje november i SVT1. De tidigare säsongerna finns på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.