Mermaiding kan närmast beskrivas som en blandning mellan sport, subkultur, träningsform och gemenskap och ämnar ofta att uppmärksamma miljöproblem i haven. Det bottnar i en fascination för den mytiska sjöjungfrun, inte sällan med Disney-prinsessan Ariel som förebild.
– Man känner sig inte som en människa, man känner sig som ett väsen, en sagofigur. Det är magiskt, säger Elin Karlsson, som började ägna sig åt sporten för en dryg månad sedan.
Trenden startade i USA runt 2004, och har växt sig starkare under åren. I juni i år gick det första SM i Mermaiding av stapeln i Sverige, Miss mermaid Sweden där Kimberley Åhage blev uttagen att representera Sverige i den internationella tävlingen, Miss international mermaid, i Egypten nästa höst.
Svårare än det ser ut
Men att bejaka sin inre sjöjungfru är inte helt enkelt. Många som håller på med Mermaiding har en bakgrund som fridykare, och det krävs både uthållighet, kondition och styrka för att kunna simma med stjärtfenorna. Samtidigt så hjälper fenan till att ge extra fart.
– Det är ett unikt sätt att träna på, det är sjukt bra magträning och man kan dyka både snabbare och längre, säger Kimberley Åhage.
Positiv utveckling
Den internationella tävlingen i Mermaiding, startade 2012. Deltävlingarna består bland annat av dekorering av fenan, långdistans- och hastighetssimning under vatten samt undervattensposering. Kimberely Åhage är en av de första att representera Sverige i Miss international mermaid och tror på en ljus framtid för sjöjungfrusporten.
– Eftersom att gruppen växer och vi är ute och syns mer så är jag positiv. Flera simskolor ute i landet har kurser i Mermaiding nu. Jag tror att det kommer utvecklas och växa enormt mycket, säger Kimberly Åhage.
Miss international mermaid hålls i Egypten i oktober.