Mest utländsk tv i svenska kanaler

Publicerad
Det visas fler amerikanska program än svenska i tv-kanalerna i Sverige.

En granskning av en veckas utbud som Svenska Dagbladet (SvD) gjorde från fredag den 8 februari till torsdag den 14:e visar att bara 38 procent av utbudet bestod av svenska produktioner. USA stod för 44 procent av utbudet.

Bland de fem största kanalerna visade SVT1 flest svenska program, 85 procent, medan TV3 visade minst svenskt, knappt 12 procent under mätveckan. Något som Anders Knave, programchef för TV3 och TV6, kommenterar så här:
– Det finns inget egentligt egenvärde i att försöka försvenska programutbudet. Bara mycket högre kostnader och större risker.

TV6 har nästan lika liten andel svenskt material som TV3.
– Vi satsar på bred underhållning med viss substans, säger Knave till SvD.

Bristen på svenskt utbud anses främst bero på höga produktionskostnader. SvD har granskat totalt 16 kanaler. Allra sämst, när det gäller svensk andel av innehållet, är kanalen TV4 Komedi. Inte ett enda av programmen i den kanalen var svenskt. Det är dock något som Malte Andreasson, planeringschef på TV4, hoppas kunna ändra på efter att ha omförhandlat reprisavtalen med Dramatikerförbundet.

Kulturnyheterna/svt.se/rapport

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer