Mark Zuckerberg, högste chef och grundare av Meta. Arkivbild. Foto: Godofredo A. Vásquez

Meta inför avgift för Facebook och Instagram

Uppdaterad
Publicerad

Meta kommer att lansera annonsfria Instagram och Facebook-abonnemang för europeiska användare. I ett pressmeddelande säger Meta att den som betalar kommer att slippa ”få sin information använd för annonser”.

Ett annonsfritt abonnemang kommer att kosta mellan 10 och 13 euro (cirka 118-150 kronor) per månad beroende på om man köper abonnemanget på webben eller via iOS och Android. Den annonsfria tjänsten kommer att vara tillgänglig redan i november.

Att erbjuda annonsfria abonnemang är ett sätt för Meta att möta europeiska lagstiftares krav på samtycke kring insamling av användardata.

De kommer vara fortsatt möjligt för användare att välja en avgiftsfri version av sociala medie-plattformarna, men då med annonser.

Annonsörer kommer också kunna fortsätta köra reklamkampanjer för europeiska användare som använder den avgiftsfria annonsstödda versionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skulle du betala för sociala medier? Hör svaren i videon. Foto: Henrik Norrsell/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.