Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Metallica om det nya albumet ”72 Seasons”.

Metallica återvänder till barndomen på nya skivan

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll spelar Metallica den första av helgens två konserter på Ullevi i Göteborg. Med sig har ett av hårdrockshistoriens största band sitt senaste album ”72 Seasons” som synar våra första 18 år i livet. Kulturnyheterna har träffat dem.

Metallica har ridit blixten i över fyra årtionden. Kvartetten inledde sin resa 1981 med att spela extrem metal och blev den riktigt stora internationella publikens band med ”Metallica”, den så kallade svarta skivan, ett årtionde senare.

Gruppen som bildades av sångaren James Hetfield och trummisen Lars Ulrich har upplevt både framgång och motgång under tiden som gått. Det är en samling mogna män jag möter inför turnépremiären i Amsterdam. Alla har fyllt, eller ska snart bli, 60.

– Vi har vuxit till ett starkare och bättre band, menar den i dubbel bemärkelse yngste medlemmen, basisten Rob Truiljo (58),och fortsätter att minnas ett Metallica där ingen medlem tilläts göra misstag eller fel. Något som inte är fallet längre.

Terapi på tolv spår

Gruppens nya och elfte album ”72 Seasons” är tolv spårs terapi kring våra första 18 år i livet. Hur denna tid präglar och kanske också plågar oss som människor livet ut. En nyskild Hetfield skrev den efter en vistelse på rehab. Texterna är mörka, men rymmer också försoning. Att man kan lämna det svarta bakom sig.

– Efter åratal av terapi och försök att inse hur jag blev som jag blev så går man tillbaka till där allt började, berättar James Hetfield och fortsätter:

– Allt som hände, hände av en anledning. Hur kan jag lära mig från det? Hur kan jag omfamna det?

Musik för döva

Metallica har alltid varit bra på att utmana sig själva och sin publik. Det ifrågasatta samarbetet med Lou Reed på albumet ”Lulu”, Napster-bråket och en hel fullängdare befriat från gitarrsolon (”St Anger”) är några av de saker som skapat rubriker. De har också spelat med symfoniorkester och som första stora band spelat på Antarktis.

I år satsar de på musik för döva. Gitarristen Kirk Hamnet minns mötet med ett fan som var döv:

– Han älskade Metallica eftersom han känner en sorts vibrationer från Metallica som inget annat band ger.

Spelningarna på Ullevi i helgen är också en sorts nytänk. Metallica gör två konserter i varje stad de besöker och spellistan är aldrig densamma.

-Det är en riktig utmaning att lära sig allt vi gjort, inte bara nya albumet. Det är lite skrämmande, men ett sätt att göra något nytt, påpekar Truiljo.

Se hela intervjun med Metallica på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.