• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Är Metas hot realistiska? Hör expertens svar i klippet Foto: TT, Elizabeth Watson

Meta hotar stänga ner Facebook och Instagram i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Meta, som äger plattformar som Facebook och Instagram, hotar nu att släcka sina tjänster i Europa om det inte kommer ett nytt avtal för dataöverföringar.

Mark Zuckerbergs bolag Meta hotar att lämna Europa om de inte får som de vill när det kommer till hanteringen användardata. Det skriver företaget i sin årliga rapport till den amerikanska finansinspektionen.

Techjätten menar att överförandet av användardata till USA, som europeiska lagen GDPR förbjuder, är avgörande för att tjänsterna och dess annonsering ska fungera. Företaget trycker på att om inte ett nytt avtal kommer på plats kan plattformarna Facebook och Instagram behöva tas bort från den europeiska marknaden.

”Om vi inte kan överföra data mellan länder och regioner där vi är verksamma, eller om vi är begränsade från att dela data mellan våra produkter och tjänster, kan det påverka vår förmåga att tillhandahålla våra tjänster, sättet på vilket vi tillhandahåller våra tjänster eller vår förmåga att rikta in annonser. Om vi inte når nya avtal under 2022 kommer vi sannolikt inte att kunna erbjuda ett antal av våra viktigaste produkter och tjänster, inklusive Facebook och Instagram, i Europa”, står det i rapporten.

Men hur realistiskt är det här, kommer plattformarna verkligen tas bort för användare i Europa? Det och mer kan du höra i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.