Kvinnor protesterar i Bombay under torsdagen 11 oktober för att supporta Tanushree Dutta. Foto: Rafiq Maqbool/AP

Ett år efter metoo – rörelsen tar ny fart i Bollywood

Uppdaterad
Publicerad

Ett år efter metoo-rörelsens startskott lever hashtagen vidare i Indien. Under den senaste veckan har ett stort antal män inom mediebranschen anklagats för sexuella övergrepp. Bollywood-profilen Tanushree Dutta gick för några dagar sedan ut och anklagade en tidigare motspelare för sexuella trakasserier, vilket skapat en ny våg av kvinnor som berättar om övergrepp, denna gång i Bollywood.

Metoo briserar på nytt. Nu upprepar sig historien i Indien, med centrum kring Bollywood. Tidningen The Guardian berättar att medier först uppmärksammade de frekventa anklagelserna om sexuella trakasserier under torsdagen för en vecka sedan, när ett flertal kvinnor anklagade den indiska komikern Utsav Chakraborty för att ha skickat oönskade bilder på sitt kön till dem.

Trakasserad på filminspelning

Nyligen har även fotomodellen och skådespelerskan Tanushree Dutta väckt liv i gamla anklagelser mot en tidigare motspelare. Den kvinnliga Bollywood-stjärnan hävdar att hon blev sexuellt trakasserad av en manlig kollega på en filminspelning för tio år sedan.

Händelsen blev redan då omskriven i media, men Dutta upplevde inte att hon blev tagen på allvar. Nu berättar hon igen om anklagelserna, och flera skådespelare har i samband med det valt att tala ut i sociala medier. Mannen som har pekats ut av Tanushree Dutta har hela tiden nekat till anklagelserna.

Utnyttjat sin ställning

Även Bombay filmfestival har hörsammat metoo och vittnesmålen. SvD skriver att festivalen har strukit två filmer från sitt program efter anklagelser om sexuella övergrepp mot filmskaparna. Humorgruppen All India Bakchod kommer inte få visa sin film ”Chintu Ka Birthday”, och inte heller den indiske regissören Rajat Kapoors film ”Kadakh” kommer att visas.

SVT:s Indienkorrespondent Malin Mendel berättar att medierna rapporterar på ett annat sätt om sexuella övergrepp och trakasserier i Indien än de har gjort tidigare, och att stämningen är helt annorlunda.

– I spåren av det här har flera andra kvinnor inom media gått ut och riktat anklagelser mot män i olika maktpositioner som har utnyttjat sin ställning för att trakassera dem eller begå övergrepp. Man kan säga att metoo har kommit in i en andra andning här i indien, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.