Foto: TT

Indien är världens farligaste land för kvinnor enligt ny undersökning

Uppdaterad
Publicerad

Varje timme utsätts nästan 40 kvinnor för brott i Indien. Landet är det farligaste för kvinnor i världen, enligt Thomson Reuters Foundation. Det enda västerländska landet på listan är USA, vilket ses som en följd av ökad medvetenhet i och med metoo-rörelsen.

Innan Kanika Johri lämnar sitt hem i Delhi — som ibland kallas för Indiens våldtäktshuvudstad — går hon igenom sin mentala checklista. När hon under sju års tid reste till sitt arbete utsattes 28-åringen i princip dagligen för ovälkomna närmanden från män på ett eller annat sätt.

”Äckel på gatorna”

– Först måste du hantera äckel på gatorna, bussarna, tunnelbanan... På kontoret väntar en annan mardröm, flörtiga meddelanden, blinkningar, långa kramar. Det var för mycket, säger Johri, som fick nog och slutade sitt arbete inom marknadsföring förra året, till Thomson Reuters Foundation.

Indien är världens farligaste land för kvinnor, enligt Thomson Reuters Foundation som har bett 548 experter att lista de värsta länderna bland FN:s 193 medlemsstater. Sexuellt våld och trakasserier är vanligt förekommande i Indien — vilket är en förklaring till att minst 20 miljoner kvinnor har lämnat landets arbetsmarknad sedan 2005, enligt Världsbanken.

2016 rapporterades nästan 40 000 våldtäkter i Indien, trots ett större fokus på kvinnors säkerhet efter den uppmärksammade gängvåldtäkten i Delhi 2012. I lokala medier förekommer så gott som dagligen rapporter om hur flickor utsatts för övergrepp i skolan, arbetande kvinnor våldtagits av taxichaufförer och tonåringar sålts till bordeller.

Ett västerländskt land

I undersökningen följs Indien av Afghanistan, Syrien och Somalia när det gäller en sammantagen bedömning om situationen för kvinnor. På den föga smickrande tio-i-topp-listan finns bara ett västerländskt land: USA. Dessutom delar landet tredjeplats med Syrien när det gäller i vilka länder som experterna anser att kvinnor löper störst risk att utsättas för sexuellt våld och trakasserier och hamnar på en sjätteplats när det gäller risken för att utsättas för icke-sexuellt våld.

Experter beskriver en ökad medvetenhet när det gäller våld mot kvinnor som kopplas samman till metoo-rörelsen, vilket också nämns som en anledning till att USA har hamnat på listan.

Fakta: De farligaste länderna för kvinnor

1. Indien

2. Afghanistan

3. Syrien

4. Somalia

5. Saudiarabien

6. Pakistan

7. Kongo-Kinshasa

8. Jemen

9. Nigeria

10. USA

Källa: Thomson Reuters Foundation

Fakta: Så gjordes undersökningen

Thomson Reuters Foundation kontaktade 548 experter inriktade på kvinnofrågor, bland annat biståndspersonal, akademiker, vårdpersonal, politiker, journalister och företrädare för icke-statliga organisationer.

De ombads att namnge de fem farligaste länderna bland FN:s 193 medlemsstater. De fick sedan namnge det värsta landet i var och en av följande kategorier: hälso- och sjukvård, diskriminering, kulturella traditioner, sexuellt våld, icke-sexuellt våld och människohandel.

Undersökningen genomfördes på nätet, över telefon och öga mot öga mellan 26 mars och 4 maj. Respondenterna är jämt spridda över Europa, Afrika, Nord- och Sydamerika, Sydostasien, Sydasien och Stilla havsområdet.

Källa: Thomson Reuters Foundation

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.