Time utnämner vad tidskriften kallar The Silence Breakers (de som bröt tystnaden) till årets person. Foto: TT

Metoo-rörelsen utses till årets person av Time

Uppdaterad
Publicerad

Metoo-rörelsen är ”Årets person”. Time har utsett vad tidskriften kallar The Silence Breakers (de som bröt tystnaden) till årets person, meddelas via Twitter.

”De som bröt tystnaden”, även känd som metoo-rörelsen, har varit viktigast i år. Det tycker tidskriften Time, som utser rörelsen till Årets person.

Time utnämner vad tidskriften kallar The Silence Breakers (de som bröt tystnaden) till årets person, meddelas via Twitter.

– Det här är den snabbaste sociala förändringen som vi sett på decennier, och den började med hundratals modiga kvinnor – och några män – som har trätt fram för att berätta sina historier, säger Times chefredaktör Edward Felsenthal till NBC Today.

Weinstein-skandalen blev startskottet

I början av oktober briserade Weinstein-skandalen i USA. Det blev startskottet för den omfattande metoo-kampanjen som skapat svallvågor på ett sätt som få hade kunnat förutspå.

”Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade skriver me too (jag också) som status, kanske människor kan förstå omfattningen av problemet”, skrev skådespelaren Alyssa Milano på Twitter den 15 oktober.

Och hashtaggen #metoo tog fart på Twitter. Den twittrades nästan en miljon gånger på 48 timmar. Ett drygt dygn efter Milanos tweet exploderade #metoo även i svenska sociala medier. Några dygn senare pekades en rad kända män ut även här.

Me too-rörelsen grundades egentligen redan för över tio år sedan, av aktivisten Tarana Burke som riktade sig till unga kvinnor som blivit sexuellt utnyttjade. Hon medverkade tillsammans med Alyssa Milano i NBC Today.

Kampanjen fortsätter växa

I Sverige fortsätter metoo-kampanjen att växa bransch för bransch. I skrivande stund har tiotusentals kvinnor samlats i ett tjugotal upprop.

Rörelsen var en av tio nominerade. Bland de övriga kan nämnas USA:s president Donald Trump – som vann förra året – Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och regissören Patty Jenkins.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet