Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Uppgift: Metro-anställda utan lön

Uppdaterad
Publicerad

Krisen på Sveriges största papperstidning fortsätter. Nu vittnar anställda om utebliven lön och den nuvarande ägaren tänker stämma investmentbolaget Kinnevik, som sålde Metro till honom.

– Vi ska kräva 300 miljoner kronor. Kinnevik har manipulerat siffrorna och dolt företagets verkliga ekonomiska situation, säger Metros vd Christen Ager-Hanssen, till Expressen.

Kinnevik har dock tillbakavisat anklagelsen och menar att försäljningen gått rätt till.

Krisen på Metro

På måndagen kunde Expressen också avslöja att Metro-anställda inte fått någon lön.

”Tar cirka en vecka”

I ett brev till de anställda, som Expressen har läst, skriver Metros vd och ägare Christen Ager–Hansen:

”Administrativt får man räkna med att det tar cirka en vecka innan marslönerna når de anställdas bankkonton”.

Metro, som är Sveriges största papperstidning, och bland annat delas ut gratis i Stockholms tunnelbana, ansöker nu om en företagsrekonstruktion.

Ska ges ut färre dagar

Kronofogden slog under förra veckan till mot Metro för att driva in tidningens skatteskulder. De har kunnat beslagta 2,8 miljoner kronor från mediebolagets bankkonton. Skatteskulden är på nästan 9 miljoner.

Tidningen har också aviserat att man nu ska se över affärsmodellen och satsa på den digitala sidan. Man kommer att dra ned på pappersutgivningen och komma ut färre dagar i veckan. Antalet anställda ska också minskas.

Hur många av de 120 anställda som kommer att tvingas lämna tidningen är dock oklart i dagsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på Metro

Mer i ämnet