Pernilla August om stiftelsen till Michael Nyqvist minne

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen begravs den folkkäre skådespelaren Michael Nyqvist i Katarina kyrka i Stockholm. Kulturnyheterna träffade hans kollega och vän, skådespelaren Pernilla August, för ett samtal om den nystartade stiftelsen som i Michael Nyqvists anda vill främja skådespelarkonsten som konfliktlösare.

Stiftelsen, som fortfarande är under bildande, instiftades kort efter beskedet om Michael Nyqvists bortgång. Detta efter att initiativet väckts av Michael Nyqvists änka, Catharina Nyqvist Ehrnrooth.

I styrelsen återfinns flertalet namnkunniga skådespelare och nära vänner, däribland hans kollega och vän, Pernilla August. Som grundläggande vision och mål anges att stiftelsen ska syfta till att främja skådespelarkonsten som konfliktlösare.

Det vill säga att påvisa den enande kraft som skådespeleriet i sin natur besitter.

– Skådespeleri handlar om kommunikation och det var något som Micke brann för väldigt mycket. Kommunikationen mellan publik, mellan regissör och skådespelare. Kan vi främja det på något sätt vore det fantastiskt, säger Pernilla August till Kulturnyheterna.

LÄS MER: Ny stiftelse till Michael Nyqvists minne

”Vi kommer låta det växa fram”

Medlemmarna har ännu inte hunnit träffas för att närmare lägga upp verksamhetens framtida arbete, berättar Pernilla August. Det är således fortfarande ännu inte klart på vilket sätt stiftelsen kommer fungera – om det blir ett pris, stipendium eller liknande.

Men Pernilla August framhärdar att just detta organiska framväxande också kan ses vara i linje och anda med hur Michael Nyqvist var som person och människa.

– Vi kommer låta det växa fram, säger hon. Det är i Mickes anda, det är det här han pratat om och brunnit för, säger hon.

”Han pratade alltid om det”

Michael Nyqvists syn på skådespelarkonstens enande kraft beskriver Pernilla August som ett ständigt närvarande tema – även i deras vänskap.

– Han pratade alltid om det, värnade om det. Och jag tror att han hade svårt med det. Han var en så fruktansvärt känslig skådespelare, och när man är det så är det väldigt jobbigt. Jag tror det var därför han också pratade så mycket om det, för det han gjorde var att sätta ord på det.

Hur ser du på Michael Nyqvist gärning som skådespelare?

– Det som slagit mig när jag nu tittat tillbaka är vad mycket han har gjort. Vilken bredd, från det allvarligaste, till den absurdaste komedin. Jag vet nästan ingen skådespelare som har den här bredden.

– Jag är otroligt glad över att vi fick göra ”Den allvarsamma leken” tillsammans. Jag är så otroligt stolt över det, han var så otroligt fin.

LÄS MER: Världen minns Michael Nyqvist

”Kommunikation en nyckel till konfliktlösning”

Tomas Perlmann är stiftelsens talesperson. Han och Michael Nyqvist fann varandra redan som tonåringar och var sedan dess nära vänner.

Han beskriver, likt Pernilla August, stiftelsens kommande gärningar som ett led i ett redan påbörjat arbete av Michael Nyqvist själv.

– Kommunikation är en nyckel till konfliktlösning, det för människor närmare. Det här var något som låg honom väldigt nära om hjärtat och det var väldigt tydligt att han brann för de här sakerna. Därför känns det rätt att låta den här stiftelsen verka i den andan, säger han.

”Fantastisk skara personer”

Finansieringen av stiftelsen kommer enligt Thomas Perlmann i huvudsak bestå av donationer från privatpersoner eller att stiftelsen arrangerar evenemang. Några exakta detaljer finns ännu inte utmejslade, poängterar han. Men ambitionsnivån är hög.

– Det är en fantastisk skara personer som är med i den här stiftelsen med en otrolig kompetens inom skådespeleri och även andra områden. Ambitionsnivån kommer vara väldigt hög.

LÄS MER: Michael Nyqvists skådespelarkarriär i bilder

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.