Microsoft presenterade förra året en mer avancerad efterföljare till Paint, Paint 3D. Arkivbild. Foto: TT

Microsoft: Paint ska finnas kvar som app

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten att det klassiska ritprogrammet Paint framöver inte kommer att ingå i operativsystemet Windows väckte kraftiga reaktioner i sociala medier. Nu meddelar Microsoft att Paint kommer att gå att ladda ner som app för de som vill fortsätta rita i det 30 år gamla programmet.

Mjukvarujätten Microsoft såg sig nödgade att lugna alla IT-nostalgiker efter gårdagens nedläggninsbesked: Paint kommer inte att försvinna helt, utan ska ”få ett nytt hem” – appbutiken Windows Store, där programmet kommer att kunna laddas ner gratis.

Läs mer: Microsoft skrotar Paint efter 30 år

Microsoft satte tidigare i somras, inför höstens uppdatering av Windows 10, upp Paint på listan över funktioner som inte kommer att vidareutvecklas och kan komma att tas bort ur Windows framöver. Men det var först på måndagen som nyheten att Paint försvinner ur operativsystemet spreds som en löpeld.

Paint ingick i den allra första versionen av Windows som lanserades 1985.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.