Foto: TT

Miljardrekord för nya Star wars

Uppdaterad
Publicerad

”Star wars – The force awakens” har intagit förstaplatsen på listan över filmer som inbringat en miljard dollar snabbast. Det tog filmen tolv dagar att spela in drygt 8,5 miljarder kronor.

Den sjunde i raden av Star wars-filmer har blivit en stor publiksuccé. Det tog bara tolv dagar att spela in en miljard dollar. Det är snabbast i världshistorien. För den tidigare rekordinnehavaran ”Jurassic world” tog det 13 dagar.

Något som också talar för att den nya Star wars-filmen kommer bli en rejäl kassako för ägaren Disney är att filmen ännu inte haft premiär i Kina. Något som sker om ungefär en månad.

Filmen kostade 350 miljoner dollar att spela in och marknadsföra. Det kostade också Disney drygt fyra miljarder dollar att köpa rättigheterna. ytterligare två filmer i serien planeras.

Förutom själva biljettintäkterna väntas stora inkomster från leksaker och andra Star wars-produkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.