Miljonprogramshus i förorten Fittja, i södra Stockholm. Foto: TT

Miljonprogrammen smyckas

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar på att nedgångna miljonprogramsområden ska förskönas med konst och kultur. I budgeten föreslår man att 230 miljoner kronor ska läggas på kulturverksamhet i särskilt utsatta områden.

Statens konstråd får i uppdrag att tillsammans med lokala organisationer i boendeområdena arbeta fram exempel på hur miljonprogrammets olika miljöer kan berikas konstnärligt.

Mellan 2015–2018 satsar regeringen 230 miljoner kronor till kulturverksamhet i miljonprogramsområden på konstnärlig gestaltning av områdenas boendemiljöer.

Kulturbudgeten 2014

Utveckla det unika i området

– Det är jätteroligt och viktigt att man satsar på utsmyckning av miljonprogramsområden. Konst ger nya perspektiv, uttrycker drömmar och kan skapa nya verkligheter, säger Magdalena Malm, chef för Statens konstråd.

– Miljonprogrammen beskrivs ofta som problematiska vilket kan leda till att de värden som redan finns där glöms bort vid renoveringar. Konstnärer har en särskild förmåga att tillsammans med de boende både se och utveckla det som är unikt för området, fortsätter Magdalena Malm.

Satsningen gäller miljonprogram i hela Sverige och de konstnärer som ska anlitas kommer både vara lokalt förankrade men också vara internationella konstnärer som har arbetat med liknande projekt i andra delar av världen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturbudgeten 2014

Mer i ämnet