Miljöpartiet öppnar för graffiti i skuggbudget

Uppdaterad
Publicerad

En miljard mer än regeringen – det menar Miljöpartiet att de lägger på kulturen i årets budget.

Kulturnyheterna har tagit del av Miljöpartiets (MP) skuggbudget, som vill lägga en miljard kronor mer på kulturen än vad regeringen ska, under en fyraårsperiod.

Nästan hälften av den summan ska gå till ”kulturverksamhet i miljonprogram och förorter”:

Valbudgeten 2014

– Vi tycker det ska finnas både bibliotek och biografer och möjligheter till dans och så vidare, men också att man i föreningslivet tillsammans med andra aktörer kan skapa den kulturen som man vill vara delaktig i, säger Tina Ehn, kulturpolitisk talesperson för MP.

Vill smycka förorter & miljonprogram

Enligt Miljöpartiet kan de 400 miljoner kronorna som öronmärks för förorter gå till kultur- och musikskolor, likväl som att utveckla teater, slöjd och konst. Men pengarna kan också gå till ”utsmyckning av bostadsområden”.

”Utsmyckning av bostadsområden” – kan det innebära graffiti?

– Ja, absolut! Det är ett jättespännande område.

Så de här pengarna skulle kunna gå till graffitimålningar i förorten?

– Ja, det är mycket möjligt, allting beror på vad man vill göra och hur man gör det. Jätteintressant, tycker jag.

Bland andra nyheter i partiets budgetförslag märks att fria kulturgrupper ska kunna ta del av 80 miljoner kronor per år. Bildkonstnärerna ska stöttas med 40 miljoner.

Kultur i stället för jobbskatteavdrag

Men var hittar då Miljöpartiet den här extra kulturmiljarden?

Jo, i och med att partiet motsätter sig regeringens femte jobbskatteavdrag finns det mer pengar att lägga på annat. Här avtecknas en skiljelinje i svensk politik.

– Vi går från ett samhälle där vi ska minska det som förstör miljön, den explosiva konsumtionen av prylar till exempel, till att konsumera nånting som ger oss upplevelser, något som utvecklar oss. Och då är ju kultursatsningar otroligt viktiga, säger Tina Ehn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valbudgeten 2014

Mer i ämnet