Vänsterpartiet vill främja digitaliseringen

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet vill precis som Socialdemokraterna satsa på Kulturskolan och fria entréer på museer i årets budgetförslag.

I Vänsterpartiets skuggbudget som presenterades i dag beskrivs hur de vill öka kulturens utrymme i samhället. Men fokus ligger främst på jobb, välfärd och infrastruktur.

Vill främja digitaliseringen

De kulturfrågor som prioriteras är att på sikt ta bort avgifterna till kulturskolan, återinföra fri entré på de statliga museerna och även regionala och kommunala museer samt att främja digitaliseringen av biografsalonger genom att öka omställningsstödet.

Valbudgeten 2014

Vänsterpartiet vill även satsa på nedladdning av film och musik genom att stödja inrättandet av digitala bibliotek.

Avvisar regeringens skattesänkningar

De vill även satsa på nyare konstformer (vilka nya konstformer det gäller framgår inte) och göra kulturen mer tillgänglig för nationella minoriteter. Exakt hur de ska finansiera de kulturella satsningarna eller hur det ska gå till framgår inte i budgetförslaget.

– Vi finansierar våra satsningar fullt ut genom att avvisa ett antal av regeringens skattesänkningar. Det är dags för en ny färdriktning och en ekonomisk politik för bättre välfärd, säger Ulla Andersson angående satsningen på jobb och välfärd i ett pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valbudgeten 2014

Mer i ämnet