Kulturnyheternas programledare Kim Veerabuthroo Nordberg.

V vill göra en miljardsatsning på kultur

Uppdaterad
Publicerad

”Vi måste diskutera i miljardsummor hur mycket mer vi måste lägga på kulturen” säger Lars Ohly (V).

Torsdagen är Vänsterpartiets dag i Almedalsveckan på Gotland, och Kulturnyheternas programledare Kim Veerabuthroo Nordberg mötte Lars Ohly, som är partiets kulturtalesman.

Lars Ohly fick frågan om han är nöjd med att nuvarande regering har höjt kulturbudgeten, till skillnad från många andra europeiska länder som lider av ekonomisk kris. Men Ohly vill inte ge regeringen rätt, utan tycker att svensk kulturpolitik behöver ta efter Norge:

Lite grann får jag låta gnällig nu, för vi har ett grannland – Norge – som kommer att fördubbla sin kulturbudget på tio år. De kallar det för ’kulturlyftet’. Allt handlar ju inte om pengar, men mycket handlar om just det – att resurser måste till för att kultursektorn ska växa.

Det norska kulturlyftet går ut på att man fördubblar landets kulturbudget på tio år. Totalt handlar det om närmare fem miljarder extra kronor.

Vill göra miljardsatsning

Vänsterpartiet har gått ut med att man vill höja den svenska kulturbudgeten med 371 miljoner kronor över regeringens bud. Men Lars Ohly berättar att man tänker satsa betydligt högre än så:

– På nästa mandatperiod menar jag att vi måste diskutera i miljardsummor hur mycket mer vi måste lägga på kulturen. Det är klart att det kommer få prioriteras jämfört med andra utgifter, men den viktigaste inkomstskillnaden jämfört med regeringen är att de ha sänkt skatten med 120 miljarder, och då är det klart att det också blir mindre att satsa på kulturen.

Var det ett vallöfte?

– Vi har inte formulerat valprogrammet för kulturen ännu, men jag kommer att strida hårt inom Vänsterpartiet för att vi ska stå för ett kulturlyft enligt norsk modell. Vi kommer inte att kopiera den, men ta väldigt mycket inspiration från den, för att se till att kulturen får större möjlighet att verka i svenska samhället.

”Vi måste värna biblioteken”

I intervjun med Kulturnyheterna sa Lars Ohly också, inte helt oväntat, att han vill se till så att kulturarbetare inte måste bli entreprenörer med eget företag för att kunna leva på sitt arbete.

Just nu skriver Lars Ohly på en roman, och författare är som bekant ofta egenföretagare. Hur ska Vänsterpartiet förhålla sig till sådana entreprenörer?

– När det gäller just författare har vi en biblioteksverksamhet som vi måste värna. En av de viktigaste arenorna för att komma ut som författare är att det finns tillgängliga bibliotek som folk kan gå till. Och jag tror att vi måste se det här lite vidare. E-böckerna ökar i omfattning och man måste kunna låna e-böcker i större omfattning i framtiden. Därför bör vi ha digitala bibliotek, säger kulturtalesmannen.

Ser inget problem med festerna

På onsdagskvällen var det en stor fest och dj-tävling i Almedalen, där politiker med olika färg, PR-konsulter och politiska journalister blandades och festade. Det kommer ofta kritik om att minglen går lite över gränsen mellan politiska meningsmotståndare och journalister. Men Lars Ohly ser inget probem med festerna:

– Det är inte särskilt allvarligt. Det är ett fantastiskt pågående demokratiskt samtal under en vecka. Jag är stolt över Almedalen och glad över att vara här.

Du sågs ju dansa till låten ”Gangnam Style” i ett videoklipp tillsammans med dina meningsmotståndare Anna Maria Corazza Bildt och Per Schlingmann på Expressen-journalisten Niklas Svenssons födelsedagskalas. Tog du med dig något från den diskussionen?

– Det är väldigt viktigt att vi har en rågång så att vi inte blir en sammanblandad massa i allmänhetens ögon. Men den risken finns inte vad gäller mig. Jag håller mig för det mesta väldigt långt från den här typen av kotterier, så jag känner mig inte särskilt påhoppad av det, säger Lars Ohly.


Onsdag 3 juli: Cecilia Magnusson (M) vill införa ett femte jobbskatteavdrag, som ska gynna kulturarbetare.
Tisdag 2 juli: Tina Ehn (MP) tycker att pengar från kulturarvslyftet borde satsas på bibliotekarier i stället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2013

Mer i ämnet