Ministern: ”Jag är bekymrad, Svenska Akademien är viktig” Foto: TT

Kulturministern: ”Förväntar mig att de tar ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieminister Anna Ekström reagerar kraftigt på Horace Engdahls debattartikel i Expressen.
– Det är obegripligt om man inte tillämpar ett maktperspektiv från mellanstadiets skolgårdar, sa hon inför ett pressuppbåd i riksdagen. Kulturministern säger i en kommentar till TT att hon förväntar sig att ledamöterna i Akademien nu tar sitt ansvar för verksamhetens skull.

Efter att akademieledamoten Horace Engdahl i en debattartikel i Expressen gått till hård attack mot Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius, ger sig nu även gymnasieminister Anna Ekström in i debatten kring institutionen.

Inför ett pressuppbåd i riksdagen kritiserade hon under förmiddagen Horace Engdahls utspel, enligt TT.

– Det är helt häpnadsväckande. Det är obegripligt, om man inte tillämpar ett maktperspektiv från mellanstadiets skolgårdar, sa hon.

Tror på lösning

Enligt Anna Ekström överskuggar den senaste tidens turbulens inom Akademien det arbete institutionen gör inom hennes sakområde, men säger att hon, som kungen, tror att problemen inom institutionen går att lösa.

– Det senaste utspelet vittnar dock inte om det. Han skriver ”vi”. Menar han som talesperson för en större eller mindre grupp, eller menar han ”vi” som sig själv? sa Anna Ekström om Horace Engdahls artikel.

Bah Kuhnke: ”Förväntar mig att de tar ansvar”

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke säger till TT att hon förväntar sig att Svenska Akademiens ledamöter kommer att ta sitt ansvar för verksamheten.

– Jag tror att vi är många som gör det, att Akademiens ledamöter tar ansvar för sin betydelsefulla verksamhet, säger hon till TT.

Men hon vill inte vidare spekulera i innebörden att den tidigare ständige sekreteraren Horace Engdahl nu öppet kritiserar den nuvarande, Sara Danius.

– Svenska Akademien är en fristående verksamhet. Jag har bara tillgång till den information som jag har läst i medier. Men det är en betydelsefull verksamhet som den bedriver, för konsten, för litteraturen och för svenska språket och för den svenska bilden i världen. Och med den stora betydelsen kommer också stort ansvar, och jag förväntar mig att Akademiens ledamöter tar det ansvaret, säger hon till TT.

Riskerar skada förtroendet för Sverige

Riksdagsledamoten och Moderaternas kulturpolitiska talesperson Olof Lavesson skriver på Facebook att Svenska Akademien spelar en betydande roll för litteraturens ställning i världen och för Sveriges anseende som kulturnation.

”Det som just nu sker påverkar givetvis allt detta. Anseendet för Akademien är nedsolkat. Oförmågan att hantera den uppkomna situationen oroar. I förlängningen riskerar det också att skada förutsättningarna för den svenska litteraturen och förtroendet för Sverige i världen”, skriver han.

Samtidigt hävdar han att han är övertygad om att Akademien kommer att ta sig igenom krisen, även om det ”kräver ledamöter som tar ansvar”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet