Flera döda i Uganda efter gripandet av Bobi Wine

Uppdaterad
Publicerad

Minst 37 personer har dödats och flera har skadats i samband med våldsamma protester i Ugandas huvudstad Kampala. Protesterna eskalerade när oppositionspolitikern och artisten Bobi Wine greps av polis i går.

Det oroliga läget i Uganda trappades upp under onsdagen när presidentkandidaten och artisten Bobi Wine blev tillfångatagen. Minst 37 personer har dödats och journalister som har försökt rapportera om händelserna har gripits.

Oroligheterna har pågått sedan oktober och började med att universitetsstudenter demonstrerade mot att studieavgiften höjdes. Därefter följde flera demonstrationer där människor blivit brutalt nedslagna av polis.

”Museveni tycker inte om detta”

Erik Halkjaer som är ordförande Reportrar utan gränser kommenterar händelsen i en intervju med SVT.

– Så fort Bobi Wine ställer upp till valmöten eller stora publika framträdanden kommer hans följare och fans dit som vill lyssna på honom, och så kommer det naturligtvis journalister. Museveni som sitter i makten tycker inte om detta, säger han.

Allt mindre pressfrihet

Yoweri Museveni är Ugandas president sedan 1986. Sedan sju år tillbaka har landets placering i Reportrar utan gränsers pressfrihets-index sjunkit.

– Uganda har rasat 21 placeringar sen 2013 och det är under hela den period som Museveni har suttit vid makten. Han har suttit längre än så, men hans attacker och övergrepp mot pressfriheten och journalister har ökat över tid under de senaste åren, säger Erik Halkjaer.

– Det handlar om att han är väldigt mån om att sitta kvar vid makten och få tyst på all form av kritik och opposition.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.