Få koll på Bobi Wine – musikern som hotar makten i Uganda

Uppdaterad
Publicerad

Musikern och presidentkandidaten Bobi Wine står just nu i centrum för det stundande valet i Uganda. Men vem är Bobi Wine, och vad gör honom till ett hot mot makten? Kulturnyheterna reder ut.

Den 14 januari 2021 går Uganda till val, och den sittande presidenten Yoweri Musevenis kanske största hot är popstjärnan Bobi Wine. Museveni tog makten vid ett väpnat uppror för närmare 35 år sedan, och har sedan dess suttit kvar. Innan han kom till makten var han i landsflykt, och bodde under en tid i en liten lägenhet i Göteborg. Till en början var Museveni hyllad, men har blivit allt mer kritiserad och anklagas för korruption och förtryck.

När valet nu närmar sig är det främst en oppositionsledare som väcker hopp om förändring: artisten Bobi Wine som leder det socialliberala partiet National unity platform (NUP). Ända sedan han bestämde sig för att delta i presidentvalet har han varit under hot, och fängslats flera gånger.

Men vem är Bobi Wine, och varför utgör han ett så stort hot mot makten? Det kan du se i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.