Hör förbundsordförande Anna Troberg om hur DIK arbetar med mångfald på konstutbildningar. Foto: SVT/TT

Minst mångfald på konstutbildningar: ”Det är helt förfärligt”

Uppdaterad
Publicerad

Endast 18 procent av de som börjar studera konstnärliga utbildningar i Sverige har utländsk bakgrund. Det visar en undersökning av fackförbundet DIK:s tidning Magasin K, som gått igenom alla nyinskrivna studenter vid högskolor och universitet.

Bland nybörjarna på högskolan är det studenterna inom konstnärliga områden och humaniora där lägst andel med utländsk bakgrund, visar Universitetskanslersämbetets senaste statistik. 

– Det är jätteproblematiskt naturligtvis. Det är ju en förlust för individen som går miste om en utbildning, men också en förlust för samhället som går miste om konstnärlig talang, säger Anna Troberg, förbundsordförande på DIK.

”Blev helt knäckt”

Sex av de tio lärosäten som har låg andel utrikesfödda studenter eller studenter med två utrikesfödda föräldrar är konstnärliga. Konstfack har endast 13 procent nybörjarstudenter med utländsk bakgrund, något som Maria Lantz, rektor på Konstfack, menar är förfärligt.

– Jag såg det och blev helt knäckt. Förra året hade vi 26 procent utrikesfödda studenter och det är ju katastrof att det har sjunkit med hälften på ett år, säger Maria Lantz till Kulturnyheterna.

Hon menar att en möjlig anledning till de låga siffrorna kan vara att de inte rekryterat på samma sätt under pandemiåren, men att de nu ska se över åtgärder för att öka mångfalden på skolan. 

– Vi får se om antalet sökande har sett annorlunda ut eller om vi i antagningen har misskrediterat vissa grupper. Det kan inte jag svara på i nuläget, men det kommer vi att titta på, såklart.

”Behövs krafttag från alla intressenter”

Även den sociala snedrekryteringen till konstnärliga utbildningar är stor. 54 procent av nybörjarna har högutbildade föräldrar, alltså minst tre år eftergymnasial utbildning. Det kan jämföras med befolkningen i stort, där motsvarande siffra är cirka 25 procent.

Anna Troberg menar att de från DIK:s sida arbetar med frågan hela tiden och kommer fortsätta med det framöver.

– Det är frågor som vi hela tiden lyfter i påverkansamtal med politiker, vi har även haft seminarier om mångfald och att bredda rekryteringen, säger Anna Troberg.

– Men i stort vill jag säga att det här något som hela samhället behöver jobba med på olika sätt, för vi ser en väldigt kraftig snedvridning. Det behövs ett krafttag från alla intressenter, men vi från DIK kommer naturligtvis göra allt vi kan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.