Foto: Scanpix

”Inte självklart att barn förstår”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturhusets konstnärliga barn-och ungdomsledare Behrang Miri rensar ut Tintin-böckerna ur Kulturhusets barnbibliotek.

– Barn kan lättare anamma de rasistiska föreställningar som visas upp i Tintin, säger han i Gomorron Sverige.

Efter nyheten att den omtyckta figuren Tintin försvinner från barnbiblioteket Tiotretton på Kulturhuset i Stockholm har reaktionerna inte låtit vänta på sig. Bland kommentarerna på SVT Nyheters Facebooksida är det många som är upprörda över beslutet.

Mannen bakom det hela, Behrang Miri, konstnärlig ledare för barn och unga på Kulturhuset, förklarade i Gomorron Sverige att man valt att ta bort Tintin tillfälligt för att kunna undersöka hur boken ska diskuteras mer fördjupande.

Tintin på Kulturhuset

– Vi ska inte ta bort Tintin långsiktigt utan vi ska fördjupa oss i frågeställningar kring slavhandel och kolonialism. Det är en väldigt bra litteratur om man kan använda den för att förklara och koppla till de begreppen, säger Behrang Miri i Gomorron Sverige.

Hävdar censur

Kritiker har hävdat att utrensningen av böckerna gränsar till censur, men Miri framhåller att böckerna inte bör tas bort för vuxna.

– Vuxna förstår lättare än barn. När jag var tio präglades jag av bilder i böcker. Barn kan lättare anamma det.

Efter den senaste tidens Tintin-debatt, där bland annat ”Tintin i Kongo” anklagats för att innehålla rasistiska och kränkande teckningar, har boken försetts med ett förord som förklarar att boken skrevs i en tid med andra värderingar. Det räcker dock inte, menar Miri.

– Man kan inte förutsätta att barn förstår det där finstilta förordet. Det handlar om ett större perspektiv, det är inte bara Tintin utan ska se hur vi kritiskt kan granska det i ett pedagogiskt perspektiv.

Pippi tas inte bort

Den älskade karaktären Pippi, som också skrivits i en tid där få reagerade på att Pippis pappa kallas ”negerkung”, ska dock inte tas bort, enligt Behrang Miri.

– Inga andra böcker ska tas bort, Pippi är en fantastisk karaktär som betytt mycket för tjejer att bli mer fria.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tintin på Kulturhuset

Mer i ämnet