Misstänkt fusk på flera strömningstjänster

Uppdaterad
Publicerad

Fejkade lyssnarsiffror på Spotify har skapat stor debatt. Nu reagerar upphovsrättsorganisationerna Stim och Skap. De menar att problemet gäller flera strömningstjänster och att kontrollsystemen för att upptäcka fusk är otillräckliga.

Efter att flera artister misstänks ha manipulerat sina lyssnarsiffror på strömningstjänsten Spotify reagerar nu upphovsrättsorganisationen Stim. Organisationens VD Karsten Dyhrberg Nielsen säger att deras avtal med strömningstjänsten är tydlig.

– Det är deras ansvar. De ska se till att rapportera korrekt till oss och de ska se till att ingen manipulerar den data vi får som vi sen ger till våra rättighetshavare, säger Karsten Dyhrberg Nielsen, till Kulturnyheterna.

Strömningsfusket

”Problemet kan i vissa fall omfatta fem procent av den samlade rapporteringen”

Opålitliga lyssnarsiffror skapar problem för Stim som ansvarar för att upphovspersonerna bakom musiken får betalt utifrån antal lyssningar. Och problemet har visat sig inte bara gälla Spotify utan även andra strömningstjänster.

Stim har avtal med över 50 musiktjänster och har under det senaste halvåret börjat göra mer detaljerade analyser baserade på den data de har.

– Utifrån ett par analyser vi har gjort ser vi att problemet i vissa fall kan omfatta fem procent av den samlade rapporteringen, säger Karsten Dyhrberg Nielsen.

Han tillägger dock att de inte säkert kan säga att det är ett fem procents-problem för hela marknaden och att det är enskilda, små tjänster de har analyserat.

”Ett system där hela branschen samarbetar är nödvändigt”

Alfons Karabuda, ordförande för intresseorganisationen Skap, tycker att det finns brister i kontrollen av lyssnarsiffror.

– Kontrollsystemet är inte tillräckligt bra, säger Alfons Karabuda till Kulturnyheterna.

Han menar också att strömningstjänsterna måste ta sitt ansvar och prioritera frågan om manipulerade siffror.

– Det gäller inte bara Spotify. Det handlar om att prioritera det här eller inte. I nuläget ser man att det finns konkurrenter till Spotify som prioriterar det mer.

Han menar också att Spotify bör ta sitt ansvar som en stor spelare i branschen och föregå med gott exempel för att visa att de inte bara bryr sig om omsättning utan också var intäkterna går.

– Så ett säkrare system där hela branschen samarbetar, det tror jag är nödvändigt, säger Alfons Karabuda.

Ser allvarligt på artificiell manipulation

Kulturnyheterna har sökt Spotify flera gånger för en intervju. I en mejlkommentar skriver bolaget att de ser allvarligt på artificiell manipulation av lyssningar:

”Vi har flera åtgärder och metoder på plats för att övervaka användningen av våra tjänster för att skydda våra användare och vi samarbetar aktivt med våra branschpartners för att tackla dessa problem. När vi identifierar eller blir uppmärksammade på otillåten aktivitet vidtar vi åtgärder som kan inkludera borttagning av streams, innehållande av royalties och åtgärder för att motverka effekten på placeringar på våra topplistor. Vi fortsätter att arbeta för att ta bort incitament för otillåten aktivitet.”, skriver Fredrik Westin, Product Communications Manager på Spotify, i mejlet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömningsfusket

Mer i ämnet