Mo Yan berättar nu om sina känslor inför att få Nobelpriset. Foto: Scanpix

”Väldigt, väldigt överraskad”

Uppdaterad
Publicerad

Mo Yan bryter nu tystnaden i en längre intervju publicerad på Nobelprisets webbsida. I intervjun, som översatts av Svenska Dagbladet, säger pristagaren att han är överraskad.

Utöver en kortare kommentar i kinesisk media har det hittills varit tyst från den nye pristagaren Mo Yan. Men nu publicerar Nobelprisets webbsida en längre intervju med pristagaren, där han berättar om sitt författarskap och om priset.

– Jag är väldigt, väldigt överraskad. Jag trodde inte att jag nådde upp till Akademiens krav, säger han enligt Svenska Dagbladet, som låtit översätta intervjun.

Nobelpriset i litteratur 2012

I intervjun svarar han också på frågan om varför just hans författarskap fått priset.

– Jag har så mycket att berätta och litteraturen är en sådan frihet, ett så fritt sätt att uttrycka sig. Genom att skriva utvecklar jag mitt liv, jag förverkligar mig själv, svarar Mo Yan enligt Svenska Dagbladet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2012

Mer i ämnet