Gucci drar tillbaka rasismanklagad polotröja. Foto: AP & Luca Bruno/TT

Modehus drar tillbaka tröja efter rasism-anklagelser

Uppdaterad
Publicerad

Efter massiv kritik på sociala medier har det italienska modehuset Gucci dragit tillbaka en polotröja från försäljning. Anledningen är att den påminner om blackface.

I årets höst- och vinterkollektion från Gucci ingår en polotröja som på sociala medier anklagats för att vara rasistiskt. Det rapporterar The guardian. Kritikerna menar att plagget i hög grad påminner om blackface, den typ av dåtida teatersminkning som anses stereotypisera svarta personer.

Polotröjan i fråga är svart och halskragen går upp över halva ansiktet. Framför munnen finns ett andningshål med stora röda läppar runt omkring.

Gucci pudlar

Flera kritiker poängterar det faktum att det samtidigt pågår Black history month i USA, och kritiken har fått modehuset att be om ursäkt och ta bort tröjan från sin hemsida.

”Vi anser att mångfald är ett grundläggande värde som ska upprätthållas och respekteras, och ska vara i förgrunden i alla beslut vi fattar. Vi är hängivna att öka mångfalden genom hela vår organisation.”

Rasismanklagelser mot flera modehus

Gucci är det senaste i raden av lyxmärken som anklagas för rasism. Prada fick i december dra tillbaka en mängd föremål som också anklagats för att påminna om blackface, och i november tvingades Dolce & Gabbanda att ställa in en modevisning efter att ha släppt en reklamvideo med en kinesisk modell som åt italiensk mat med pinnar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.