Modekritikern om matchtröjan: ”Ska landslaget på rejv?”

Uppdaterad
Publicerad

Herr- och damlandslaget i fotboll går in i var sitt hett mästerskap i sommar. Men hur kommer de att se ut på planen? Kulturnyheternas modekritiker Dennis Dahlqvist har närstuderat de svenska EM- och OS-tröjorna.

Ett nytt fotbolls-EM innebär nya matchställ för herrarna. I vanlig ordning kommer laget ha ett helgult hemmaställ och ett mörkblått bortaställ.

Bortatröjan är Dennis Dahlqvists favorit.

– Den gillar jag skarpt. Den är klassisk men även modern. De smala kritstrecksränderna i gult mot blå botten gör det elegant. Den påminner om Björn Borgs klassiska Wimbledontröja.

Värre är tillverkaren Adidas avtryck på axlarna, säger Dennis Dahlqvist.

– Jag gillar inte deras revär som de tvunget måste trycka på. Småaktigt och helt onödigt! De hade kunnat nöja sig med logotypen.

Den gula hemmatröjan får lägre betyg.

– Den är ganska tråkig och obegriplig. Den har egna designdetaljer som en halvcirkelformad tillskärning över bröstet – konstigt! På ärmavsluten finns en förvrängd svensk flagga där korset är gult OCH blått – konstigt!

Damernas ”rejv-tröja”

En knapp månad efter EM-finalen startar OS i Japan. Sveriges OS-kollektion är designad av det japanska klädmärket Uniqlo, mest kända för sina vardagskläder.

Men nu tar man ut svängarna. Fotbollsdamernas matchställ har redan fått en hel del uppmärksamhet för sin neongula färg.

– Den är spektakulär. Jag förstår att många fans inte tycker att det är en fotbollströja. Man kan fråga sig om landslaget ska gå på rejv?

– Just 80-talsdesign handlar om kommunikation snarare än funktion. Plusmönstret på bröstet stör nästan ut den svenska logotypen. Men tröjan är ganska snygg med en häftig design och signalerar: Här kommer vi!

Anklagelser om slavarbete

Klädmärket Uniqlo har varit i blåsväder under våren. Organisationen Clean Clothes Campaign och Amnesty har riktat anklagelser mot företaget för att ha använt bomull från Xinjiangprovinsen i Kina, något Expressen och SVT tidigare rapporterat om.

I provinsen är omkring två miljoner människor placerade i interneringsläger där de hålls inlåsta, utsätts för övergrepp och tvångsarbete – ofta på bomullsplantager. Det gäller främst folkgruppen uigurer men även andra muslimska minoriteter.

Men Uniqlo slår ifrån sig kritiken. I ett mejl till Kulturnyheterna skriver man: ”Ingen av våra produktionspartners finns i Xinjiang-regionen i Kina, och inget tyg eller spinnrockar som används vid tillverkning av Uniqlo-produkter finns i området. (...) Samtliga Uniqlo-produkter tillverkas enbart av bomull som kommer från hållbara källor”.

Sveriges Olympiska Kommitté ser inga problem med samarbetet med klädjätten.

”Uniqlo har konfirmerat att all bomull som använts till de officiella kläder som svenska olympier bär kommer från fabriker utanför Kina”, skriver mediechef Lars Markusson i ett mejl.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.