• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Moderaterna: Vanligt folk ska få bestämma mer över arkitekturen

Uppdaterad
Publicerad

Om Ulf Kristersson (M) blir Sveriges nästa statsminister lovar Moderaterna att medborgarna ska få ett större inflytande i utformandet av nya bostäder.

– Vi ser i opinionsmätningar att majoriteten av svenskarna skulle vilja bo i hus som ser ut som de som byggdes i slutet av 1800- eller början av 1900-talet. Samtidigt byggs det väldigt få sådana hus i dag. Där finns det ett potential att bygga mer i en stil som svenska folket uppskattar, säger Moderaternas bostadspolitiska talesperson Viktor Wärnick. 

Med Moderaternas nya vallöfte har debatten om varför den klassiska arkitekturen inte tar större plats i samhället i dag blossat upp igen. Frågan har tidigare drivits av både Sverigedemokrater och Socialdemokrater.

Vallöftet går ut på att låta Sveriges riksarkitekt ta fram förslag som kan få invånarnas inflytande att öka och som går att verkställa under den kommande mandatperioden. Det ska bli möjligt att rösta om vilken typ av hus som ska byggas. Enligt Moderaterna skulle detta även underlätta kommande byggprocesser.

– Vi tror att en ökad tolerans och acceptans från medborgarna skulle kunna leda till kortare byggtider, kortare tid från idé till förverkligat projekt, säger Viktor Wärnick.

“Tror det blir tvärt om”

Julia Svensson, biträdande kulturchef på Sydsvenskan och tidigare chefredaktör för tidskriften Arkitektur, är kritisk till Moderaternas vallöfte.

– De säger att ett sådant här förslag skulle förkorta byggprocessen, jag tror snarare att det skulle bli tvärtom.

Hon fortsätter:

– Mycket av det som byggs idag skulle kanske vinna på att vara mer estetiskt genomtänkt. Problemet med att bygga den typen av ornamenterade fasader som Moderaterna efterlyser är att det är dyrt och svårt, om det inte ska se plastigt ut. Man kan absolut göra det, men det skulle kosta väldigt mycket pengar som kan gå till annat, och det skulle inte se tillräckligt bra ut.

Kulturnyheterna har sökt bostadsministern Johan Danielsson (S) som har avböjt att kommentera Moderaternas vallöfte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.