Foto: SF

”Modern berättelse om Job”

Uppdaterad
Publicerad

Kristoffer Viita plågas av det flumreligiösa budskapet i ”Berättelsen om Pi”, men njuter av 3D-effekterna.

”Berättelsen om Pi” innehåller kanske inte TimAllen, 100 år gammal mat eller en rasistisk Kalle Anka, men har nästan allt somkrävs av en storpremiär i juletid.

 Enepisk berättelse baserad på en överdrivet hyllad roman med flumreligiöstbudskap. Dessutom ihopknåpad av en konstnärligt certifierad Oscar-regissör, AngLee.

Filmrecensioner

Och den är i 3D.

Allt börjar när en journalist träffar enindisk man med sitt livs historia att berätta. Nu måste även jag återberättaden.

Pi är en kille med ett lustigt namn. Hans farhar inte döpt honom efter den berömda matteformeln utan till ”Piscine”, efteren fransk simbassäng. Han byter namn till Pi när han tröttnar på att bli kallad”pissing” varje dag. Pang, bom – så har författaren (Yann Martel) gett Pi lite”karaktär”.

Piväxer upp och lär sig om de olika religionerna. Öppen för allt som man är i enviss ålder identifierar han sig helt enkelt med alla. Han vänder sig mot Meckaoch ber till Kristus och Vishnu samtidigt.

Trots att hans farsa tycker att religion är tramsälskar Pi alla religioner och ”serGud i allt”. 

Familjen tar med sig familjeföretaget (ett zoo)på en båt mot Kanada. Snart blåser det upp till brutal storm och Pi ställer sigpå däcket för att bonda med Gud, eller nåt.

Ödetsironi verkar svara honom: båten sjunker och tar livet av hela familjen.

Pi och tigern Richard Parker (!) är de endasom klarar sig undan katastrofen, och måste nu dela på räddningsjollen.

Livet som skeppsbruten tillsammans med entiger är meckigt. Det gäller att mata djuret som att Pi inte själv bliruppäten. Efter många Tom-Hanks-i-”Cast-Away”-fast-med-en-Tiger får Pi chansen attdöda tigern och äta upp den, och innan dess att låta den drunka och därmed sparasig själv en massa magsår. Vad gör Pi? Hans religiösa respekt för allt levandeförbjuder honom att låta rovdjuret dö. Så han matar och hjälper djuret attöverleva.

Dumjävel.

Barack Obama har kallat boken ”ett bevis påatt Gud finns” och visst, ”Berättelsen om Pi” är som en modern berättelse omJob. Ni kanske minns? Killen i Bibeln som vars familj dödades för at Gud villevinna ett vad över Satan – Gud hävdade att han kunde få vem som helst att be tillhonom, oavsett hur jävlig hen var mot dem).

Sensmoralen är lika förvirrande nu som då: Trots alla bevis på att Gud intefinns, eller verkligen vill honom illa, slutar aldrig Pi tro.

Den här recensionen kan verka överdrivet negativ, men”Berättelsen om Pi” är svår att betygsätta. Premissen och huvudpersonenirriterar skiten ur mig, men alla effekter och smaskig 3D gör att äventyretblir nervknäckande spännande. Flygfiskar ser ut att hoppa rätt upp i famnen påmig och när havet stormar vill jag aldrig mer besöka ens en simbassäng.

Trean här ovan är generös, se det som en julklapp. Denenda jag tänker dela ut i år faktiskt, förutom en massagestav.

Berättelsen om Pi

Betyg: 3

Regi: Ang Lee

Skådespelare:  Suraj Sharma, Irrfan Khan, Adil Hussain

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet