Fransk-italienske modedesignern Pierre Cardin är död, 98 år gammal.

Modeskaparen Pierre Cardin är död

Uppdaterad
Publicerad

Den fransk-italienske modedesignern Pierre Cardin har dött, 98 år gammal, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Pierre Cardin designade stilbildande, futuristiska klädesplagg på 60- och 70-talet och blev framgångsrik med sitt varumärke ”Pierre Cardin”.

Han inspirerades också av samtidens science fiction-serier med fokus på rymden och skapade bland annat kroppstäckande trikåer och knäkorta, tunikor i plastmaterial. Han gjorde även tidigt kläder som passade både kvinnor och män.

Född i Italien men uppvuxen i Frankrike inledde han sin karriär som skräddare och assistent på de stora modehusen i Paris. Genombrottet kom 1957 med en serie A-formade kappor och klänningar.

Progressiv och folklig

Hans moderna kläder blev till ett progressivt ideal under 60-talet och flera av dåtidens stora stjärnor fick upp ögonen för honom, bland annat The Beatles.

Trots framgången blev han aldrig helt accepterad i Paris modeelit, där han ansågs vara för folklig och fokusera för mycket på affärer och att nå ut till den breda massan.

Pierre Cardin avled under tisdagen, 98 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.