Enligt SFC står branschen inför ett paradigmskifte och hänvisar till flera rapporter som pekar på att en omställning behövs. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Modeveckan i Stockholm ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen modevecka i Stockholm i höst, meddelar Swedish fashion council (SFC). Enligt vd Jennie Rosén behövs ny teknik och nya affärsmodeller för att göra branschen hållbar.

”Modebranschen som helhet har problem med stödfinansiering”, skriver Swedish fashion councils (SFC) vd Jennie Rosén i ett mejl till Kulturnyheterna.

”Det är inte en nyhet för i år finansieringen har varit bristande under längre tid om vi jämför med till exempel Danmark”, fortsätter hon.

Enligt SFC står branschen inför ett paradigmskifte och hänvisar till flera rapporter som pekar på att en omställning behövs: ny teknik och nya affärsmodeller för att kunna bli en hållbar bransch – ekonomiskt och miljömässigt.

Till  nyhetsbyrån TT säger Michael Cronholm, operativ chef på analysföretaget HUI Research, att det är en svår tid för modebranschen.

– Flera modehandlare har haft det tufft ett tag. Det beror på en mängd olika saker. En faktor är att fler handlar från utlandet, en annan faktor är att trenden med slit och släng har gått ner. Fler vill handla hållbart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.