• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

Molly Sandén om låtstölden: ”Jag blev så jävla förbannad”

Publicerad

Molly Sandén började som barnstjärna, gjorde succé i Melodifestivalen och är nu en popartist som skriver sina egna låtar. Men vägen dit har inte varit enkel. Bland annat var hon nära att bli bestulen på låtskrivarcredden till en stor hit.
– Jag blev så jävla förbannad, säger Molly Sandén.

Det var i amerikanska musikmeckat Los Angeles som Molly Sandén träffade artisten Jason Derulo. De skrev en låt tillsammans och kallade den Stupid love.

Det var först ett år senare som Molly Sandén upptäckte att hon inte fått några pengar från upphovsrättsorganisationen STIM. Detta trots att låten spelats flitigt i flera länder.

Blev förbannad

När hon frågade vad som hänt fick hon ett svar som hon inte var beredd på.

– De sa att jag bara hade varit med i rummet för att han ville ligga med mig, att jag bara var en ”fluffer” som skulle skapa ”nice” stämning. Jag blev så jävla förbannad, säger hon.

Men Molly Sandén hade bevis. Hon hade spelat in hela låtskrivarsessionen på mobilen.

– Efter många möten i stora konferensrum med bara män så fick jag till slut rätt.

Handlar inte om pengarna

Händelsen är flera år gammal, men det är först nu som Molly Sandén berättat om den i Annah Björks bok Ni måste flytta på er, som handlar om kvinnors villkor i musikbranschen.

– För mig handlar det inte om pengarna egentligen, det handlar om att få rätt. Och det är så typiskt att jag som ensam tjej blir utmanövrerad av så många män som skyller på en sådan grej som är så fruktansvärt förminskande, säger Molly Sandén.

Ett jobbigt, ärligt rum

Molly Sandén har inte alltid skrivit sin egen musik. Men numera är det egna låtskrivandet något av det viktigaste för henne.

– Jag har hållit på i några år nu och jag har insett att det som är lättast att framföra och förmedla är låtarna som verkligen har känts. Jag måste in i ett jobbigt, ärligt rum i mig själv, det måste vara på riktigt. Det är det fysiska man letar efter: ackordet eller den där textraden där man får gåshud.

Om att vara på väg

Nya albumet har fått titeln Det bästa kanske inte hänt än. Det handlar om att lämna ett förhållande, men också om att göra slut med bilden av sig själv.

– Att växa upp i rampljuset påverkade mig mer än jag själv förstod. Jag fick aldrig ha den där perioden i livet när man inte vet vart man är på väg. Under större delen av mitt liv har jag utgått från vad jag tror att andra vill ha av mig. Men nu försöker jag ta reda på vad jag vill. Det här albumet handlar om att vara på väg, säger Molly Sandén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer