Molly Sandén om Oscarsnominerade låten: ”Det känns som en revansch”

Publicerad

Molly Sandén sjunger låten Húsavík från filmen Eurovision song contest: The story of Fire saga, som är nominerad till en Oscar. Vinner den blir det låtskrivarna som plockar hem statyetten, men för en vecka sedan stod det klart att Molly Sandén kommer att framföra låten på förgalan under söndagsnatten svensk tid.

Molly Sandén har varit känd som artist sedan tonåren och har under senare halvan av sin karriär även varit verksam som framgångsrik låtskrivare. Men låten Húsavík – en skicklig imitation av hur en Eurovisionvinnare brukar låta när publiken vill ha powerballad – har hon inte skrivit.

– Första gången jag hörde den tänkte jag att den kunde vinna en Oscar. Synd att jag inte skrev den själv, säger hon.

Om låten vinner blir det istället svenskarna Rickard Göransson och Max ”Fatmax Gsus” Grahn samt amerikanen Savan Kotecha, som plockar hem statyetten.

Vill inte tillbaka till Melodifestivalen

Filmen Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga är en komedi med Will Farell och Rachel McAdams i huvudrollerna. De spelar en isländsk duo som mot alla odds får representera landet i Eurovision contest. Molly Sandén inledde sin karriär i tonåren och som 14-åring uppträdde hon i juniorupplagan av Eurovision song contest.

Tre år senare tävlade hon i Melodifestivalen för första gången och sedan igen 2012 och 2016. Men att sjunga Eurovisionlåtar på film har inte lett till något sug att återända till musiktävlandet, som hon beskriver som hektiskt och kontrollerat.

– Jag blev ganska mätt på Eurovision och Melodifestivalen sist jag var med. Det blev inte så bra och jag mådde inte bra efter den tiden. Jag kände mig väldigt klar, men när den här förfrågan kom kände jag att det var som att få revansch i Eurovision.

Väntar med låtsläpp tills klubbarna öppnar

I början av maj släpper Molly Sandén ett nytt album som delvis inspirerats av gå igenom gamla flyttkartonger från barndomshemmet och ex-pojkvänner. Skivan är en blandning av tankar som väcktes till liv ur att rota igenom de senaste tio åren av sitt liv och klubblåtar som längtar tillbaka till dansgolvsträngsel.

– Jag har faktiskt en låt jag väntar med. Den heter ”Vi ska aldrig gå hem” och den går ju inte att släppa när man inte ens får gå ut! Den tänker jag vänta med tills det öppnar upp igen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.