Terry Jones, längst till höger på bilden, är mest känd som en av medlemmarna i Monty Python tillsammans med John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Michael Palin och Graham Chapman – som gick bort 1989 och därför inte är med på bilden. Foto: TT

Monty Python-stjärna drabbad av demens

Uppdaterad
Publicerad

Monty Python-stjärnan Terry Jones lider av demens och kan inte längre tala, enligt en talesperson för skådespelaren.

Den 74-åriga skådespelaren, författaren och medlemmen i Monty Python har drabbats av så kallad primär progressiv afasi – vilket är en allvarlig variant av demens, enligt BBC.

Sjukdomen har påverkat Jones på så sätt att han inte längre kan kommunicera, enligt en talesman för Jones.

Uppgifterna offentliggjordes då BAFTA Cymru (den walesiska delen av British Academy of Film and Television Arts) häromdagen meddelat att Terry Jones under en gala den 2 oktober kommer att få en utmärkelse för sina insatser inom film och tv.

Medlem i Monty Python

Jones är mest känd som en av medlemmarna i Monty Python tillsammans med John Cleese,Terry Gilliam, Eric Idle, Michael Palin och Graham Chapman.

Han har även regisserat filmerna ”Ett herrans liv”, ”Meningen med livet” och, tillsammans med Terry Gilliam, ”Monty Pythons galna värld”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.