Midnattssol

Mord i Kiruna för 100 miljoner

Publicerad

En svensk-fransk thriller om brutala mord i Kiruna är SVT:s nya dramasatsning.

Nu hoppas produktionen på distribuering i åtminstone 30 länder – och att sapmíkulturen har skildrats trovärdigt nog. Kalaset har kostat runt 100 miljoner kronor.

En fransk polis skickas till Sverige och Kiruna för att utreda ett mord på en fransk medborgare. Mordet blir det första i en serie symbolladdade dödsfall som delar gruvsamhället.

”Midnattssol” sänds i åtta avsnitt. Serien samproduceras av SVT och franska Canal+.

Artisten Sofia Jannok skådespelardebuterar.

– De frågade om jag ville var nåjd. Och nåjd är typ det tyngsta man kan vara, säger Sofia Jannok.

Nåjden – en slags samisk schaman – utgör en nyckelkaraktär i serien.

– Jag fick veta att researchen om den samiska kulturen inför serien var välgjord. Annars kan det vara någonting man ryggar lite inför. Att det inte bara skrapar på ytan liksom. Men där tycker jag att regissörerna har gjort ett ganska gediget jobb.

Hjälpt till med research

För regi står Måns Mårlind och Björn Stein, som bland annat ligger bakom filmen om Håkan Hellström, ”Känn ingen sorg”.

– Det är klart att det alltid finns risk för exotism, säger Sofia Jannok om hur samerna och sapmí framställs i Midnattssol.

– Men så är det alltid och det beror framförallt på den generellt vädligt stor kunskapsbrist som finns om Sapmí. En ren kan liksom vara exotisk. Det är fiktion, men jag tycker ändå att det finns en grund i hur Sapmí ser ut och var vi kommer ifrån som stämmer överrens med verkligheten.

– Jag har själv hjälpt till med allt ifrån språkgrejer – bara hur man säger ”midnattssol” har regissörerna sms:at mig om, till när scener inte känns bekväma. Jag har sagt ”tyvärr alltså, jag slaktar inte en ren på sommaren. Jag bara gör det inte”. Sådana grejer.

Dramatiskt utan stråkar

Utöver Sofia Jannok syns åtminstone fyra andra skådespelare av samiskt ursprung i stora roller. Till exempel dyker artisten Maxida Märak upp.

Gustaf Hammarsten spelar den Kirunaåklagare som tillsammans med sin franska kollega ska utreda morden. Hans karaktär är av samisk börd.

– Jag som är uppvuxen i Stockholm tyckte att det var fantastiskt att få spela med Sofia, som aldrig har spelat in film förut, men som gör det så genuint. Andra skulle säkert kunna föreställt sig någonting exotiskt, mystiskt och läskigt. Allt det vi vuxit upp med genom amerikanska tv-serier. Sofia kommer med någonting som är väldigt naturligt och jordat, fast samtidigt väldigt läskigt ändå, säger han.

– Det finns någonting spännande med bara omgivningen, men utan åthävor. Inga stråkar, eller hur man ska säga...

”Set in a very exotic place”

Utöver Sverige och Frankrike visas serien även i Finland, Danmark, Norge och Island. Förhoppningen är att det bara är början. Seriens distributör Studio canal arbetar med att sälja ”Midnattssol” brett.

– Jag skulle vilja säga att den säkert kommer upp i 30-40 länder. Vi hoppas ju att det ska bli en stor exportserie, säger Stefan Baron, exekutiv producent.

Vad kostar den?

– Det är en dyr serie.

Hur dyr?

– Mycket dyr?

Mycket dyr?

– Det är en serie i hundramiljonersklassen. Men vi är flera som producerar.

Stefan Baron säger att skandinaviskt drama slår fortsatt högt.

Vad kallar du det här när det ska säljas in?

– Det är en thriller ”set in a very exotic place”.

Midnattssol har premiär 23 oktober på SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.