Mordet på Gustav III DNA-utreds

Publicerad

Var det verkligen Anckarströms laddning med tapetnubb som dödade Gustav III? En DNA-undersökning har inletts för att undanröja eventuella tvivel.

Granskningen görs av Marie Allen, docent i medicinsk genetik vid Uppsala universitet. Det var hon som DNA-undersökte den kulknapp som kan ha dödat Karl XII.

Nu är det i och för sig knappast någon som ifrågasätter att det var laddningen med tapetnubb som dödade Gustav III.
– Vi gör det mest för att Livrustkammaren ska få vetenskapliga bevis för att det är så, men även för att testa våra nya metoder, säger Marie Allen till TT.

Prover har tagits från laddningen – det var inte bara tapetnubb utan också lite annat skrot – och de ska nu jämföras med DNA från Gustav III.
– Det finns en del kläder med blodfläckar.

När själva jämförelsearbetet kan starta är oklart.
– Vi har varit upptagna med andra, mer brådskande, DNA-analyser i brottmål. Men förhoppningsvis kan vi komma i gång i sommar, säger Marie Allen.

Den analys som görs är en så kallad mitokondrie-DNA-analys.
Marie Allen påpekar att vad man nu gör är att jämföra DNA från laddningen med DNA från Gustav III – det handlar alltså inte om att avgöra om det var Jakob Johan Anckarström som var skytten.

Gustav III sköts till döds vid en operamaskerad 1792. Anckarström dömdes till döden och halshöggs.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer