”Missys inverkan på musiklandskapet är outplånlig”, har MTV:s Bruce Gillmer tidigare sagt. Foto: Chris Pizzello, Jordan Strauss/AP/TT

I natt tar Missy Elliott emot omdiskuterat Michael Jackson-pris

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Missy Elliott är en av dem som kommer vara i fokus under nattens MVT Video music awards. Rapparen kommer ta emot ett av galans finaste – men även mest omdiskuterade – priser, Michael Jackson video vanguard award.

1984 började tv-kanalen MTV dela ut The video vanguard award till personer som utmärker sig inom musikbranschen. David Bowie, Madonna, Beyoncé och Kanye West är bland dem som mottagit priset genom åren.

1991 valde MTV att döpa om priset till Michael Jackson video vanguard award för att hedra artisten som haft en enorm inverkan på musikvärlden och som själv tilldelades priset 1988.

MTV har aldrig uttalat sig

Men i våras hade den kontroversiella dokumentären Leaving Neverland premiär. I den berättar två män i detalj om hur Jackson ska ha utsatt dem för sexuella övergrepp när de var unga pojkar.

När MTV för några veckor sedan tillkännagav att årets pristagare kommer vara Missy Elliott, riktade Wade Robson – en av männen som anklagar Jackson för övergrepp i dokumentären, kritik mot att priset bär artistens namn.

“För mig personligen kvittar det vad MTV gör, men offer för barnövergrepp över hela världen ser på för att få veta om samhället tänker stötta dem eller inte om de är modiga nog att träda fram. I det avseendet är det ett olyckligt beslut”, sa Robson till nättidningen The Wrap.

Men något officiellt uttalande från MTV om namnet på priset har dock aldrig kommit.

Swift och Grande har flest nomineringar

Årets gala, den 36:e i ordningen, kommer ledas av den amerikanska standup-komikern och skådespelaren Sebastian Maniscalo.

När det kommer till flest nomineringar leder Taylor Swift och Ariana Grande, med sina tio nomineringar var. Därefter följer Billy Eilish med sina nio nomineringar och Lil Nas X med åtta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.