Det är tio år sedan Michael Jackson dog. Musikjournalisten Parisa Amiri säger att sättet att tänka kring sina favoritartister har förändrats på senare år.

Tio år sedan Michael Jackson dog: Arvet påverkas av HBO-dokumentären

Publicerad

Den 25 juni 2009 är kändisskvaller-kanalen TMZ först med beskedet: Michael Jackson har dött vid 50 års ålder. Nyheten skickar en chockvåg genom hans hängivna fanskara. Tio år senare sörjer fans, men bilden av artisten har ändrats, inte minst på grund av HBO-dokumentären Leaving Neverland där han anklagas för pedofili.

Musikjournalisten Parisa Amiri säger att sättet att tänka kring sina favoritartister har förändrats på senare år när personer som säger sig blivit utsatta av olika kända musiker börjat tala ut.

– Det är det nya normala – vi måste förhålla oss till stjärnor på ett nytt sätt. Oavsett om det är Michael Jackson, R Kelly eller någon annan, det är något som präglar att vara ett musikfan, säger hon.

När Michael Jackson dog 2009 hade han offentligt anklagats för pedofili två gånger. 1993 lades polisutredningen ner efter ett par månader och Jackson gjorde upp i godo med familjen som anklagat honom. 2005 friades han i rätten. Trots det är det i och med dokumentären Leaving Neverland som bilden av honom förändrats i de breda lagren.

Rättstvist pågår

Behövdes det tio år?

– Det behövdes den här dokumentären och att de här männen blivit vuxna. Det kanske behövdes en vuxen persons blick på övergreppen – om det nu stämmer. Dokumentären är fortfarande kritiserad och det pågår en rättegång, säger Parisa Amiri.

Michael Jacksons dödsbo stämde HBO kort efter att Leaving Neverland haft premiär i mars i år. Enligt dödsboet har kanalen brutit mot en överenskommelse som gjordes för 27 år sedan, när HBO fick rättigheterna till att sända en konsert. Rättsprocessen pågår fortfarande.

Samtidigt har Michael Jackson aldrig dömts för något brott och förnekade konsekvent anklagelserna om övergrepp. Många fans är fortsatt övertygade om Michael Jacksons oskuld och hans stjärna på Hollywood walk of fame är en av de mest välbesökta.

– Efter HBO-dokumentären fick jag snudd på mer uppmärksamhet än förut. Det medförde publicitet och som man säger: att publicitet är bra publicitet, säger Jackson-imitatören Antoine Maynes, som dansar på Hollywood walk of fame till nyhetsbyrån AP.

Michael Jackson

Visa

Michael Jackson föddes 29 augusti 1958 i delstaten Indiana i USA. 1963, som femåring, blev han syskongruppen Jackson 5:s huvudsångare. Gruppen slår igenom internationellt med sitt första Motown-album Diana Ross presents The Jackson 5 1969, när Michael Jackson är elva.

1979 tar Jacksons solokarriär fart på allvar när han släpper albumet Off the wall. Tre år senare kommer Thriller med låtar som Beat it och Billie Jean och succén är ett faktum.

2001 släpps Invincible, den sista skivan med ny musik under hans livstid.

Den 25 juni 2009 rapporterar TMZ att Michael Jackson är död efter ett hjärtstillestånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer