Foto: TT & Ella Tommila/EMMA

Kommande Michael Jackson-utställning i Finland påverkas inte av dokumentären

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna på dokumentären Leaving Neverland om Michael Jackson skapar nu reaktioner världen över. I augusti öppnar utställningen Michael Jackson: On the wall på Esbo moderna konstmuseum (EMMA) i Finland.
– Vi följer just nu aktivt med i diskussionen kring dokumentären, skriver museets chef i ett mejl till Kulturnyheterna

I den kontroversiella dokumentären Leaving Neverland anklagas Michael Jackson för att ha förgripit sig sexuellt på två pojkar. Mot bakgrund av uppgifterna som framkommer i dokumentären har många reagerat – och bland annat har ett flertal internationella radiokanaler beslutat att sluta spela artistens musik.

Öppnar i augusti

I augusti öppnar Michael Jackson: On the wall på det finska konstmuseet EMMA. I ett mejl till Kulturnyheterna skriver museets chef, Pilvi Kalhama, att de följer diskussionen som uppstått i sviterna av dokumentärfilmens premiär, men att de i dagsläget inte tror att utställningen i sig kommer behöva justeras.

”Vi tror inte att det dyker upp något i diskussionen som skulle inverka på innehållet i utställningen, eftersom utställningen talar via konstnärernas verk som gjorts under flera tiotals år. I utställningen ingår också verk med kritisk infallvinkel, till exempel Jordan Wolfson: Neverland”, skriver Pilvi Kalhama i ett mejl till Kulturnyheterna.

Mest avbildade personen

Utställningen om Michael Jackson är inte biografisk utan utforskar genom 50 konstnärers olika verk, hans liv och betydelse för vår tid. Michael Jackson: On the wall öppnade i juni förra året på National Portrait gallery i London, samt har visats på Grand palais i Paris, och kommer under i slutet av mars också sättas upp på tyska Bundeskunsthalle i Bonn.

”Han är den mest avbildade personen inom bildkonsten trots de många motstridiga dragen. Tanken är inte att lyfta upp honom på en piedestal”, skriver Pilvi Kalhama vidare i mejlet.

Friades i rätten

Medan han levde anklagades Michael Jackson för sexuella övergrepp mot två barn, som inte medverkar i HBO:s dokumentär. 2005 ställdes han inför rätta och friades. Han nekade konsekvent till alla anklagelser.

Jacksons familj har ställt sig mycket kritiska till dokumentären Leaving Neverland, som bygger på två personers vittnesmål. Michael Jackson gick bort 2009.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Leaving Neverland

Mer i ämnet