I sviterna av dokumentären om Michael Jackson har flera radiostationer slutat spela hans musik. Foto: TT

Flera internationella radiokanaler slutar spela Michael Jackson

Uppdaterad
Publicerad

NRK pudlade visserligen beslutet att under två veckors tid sluta spela Michael Jackson-låtar med anledning av den omdiskuterade dokumentären om artisten. Men NRK var inte den första radiokanalen att göra något liknande. Även radiostationer i Kanada och Nya Zealand har tagit bort Jacksons låtar från sina låtlistor, skriver NME.

Det var i måndags som besked kom att norska public service-bolaget NRK inte kommer att spela några låtar av Michael Jackson i radio under två veckor. Det med anledning av den omtalade dokumentären Leaving Neverland som ska sändas hos bolaget 10 mars.

I filmen hävdar två män att Michael Jackson utsatte dem för sexuella övergrepp när de var barn. Filmen är ansett kontroversiell, inte minst då Michael Jackson frikändes i domstol 2005.

Så sent som på tisdagen drogs dock NRK:s beslut om musikstoppet tillbaka efter kritik.

”Speglar kanalens public”

Internationellt sett så har dock flera radiokanaler under den senaste tiden valt att sluta spela Michael Jacksons musik i etern, rapporterar NME. Däribland ska ett flertal större radiostationer på Nya Zealand ha gjort det, och även i Kanada har tre stationer satt stopp för Jacksons låtar.

Den kommersiella kanalen Mediaworks, från Nya Zealand, skriver i ett uttalande att anledningen till att Michael Jackson i dagsläget inte finns representerad på några av deras spellistor ”speglar kanalens publik och deras preferenser”.

”Det är vårt jobb att se till så att våra radiokanaler spelar musik som folk vill lyssna på”, skriver de vidare.

BBC dementerade

Även brittiska BBC har omtalats som en av de aktörer som med anledning av den omdiskuterade dokumentärfilmen slutat spela Michael Jacksons musik. Den uppgiften dementerades dock kort efter av BBC själva – som menade att anledningen till att inga låtar av Jackson fanns med var att listorna var reserverade för nya låtsläpp – och betonade vidare att de inte stoppar artister från att spelas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Leaving Neverland

Mer i ämnet