Filmen har väckt starka känslor, Foto: MICHAEL A. Mariant/AP/TT

SVT vill att Michael Jackson-dokumentär ska väcka debatt

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Michael Jacksons dödsbo stämmer HBO för den omtalade dokumentären Leaving Neverland, där den avlidne popstjärnan anklagas för sexuella övergrepp, kommer den att visas i SVT.
– Jag ser en problematik, men för mig är filmen relevant, säger Ingemar Persson, programchef på SVT Dokumentär.

I dokumentären Leaving Neverland berättar två män om hur popikonen Michael Jackson förgrep sig på dem i början av 1990-talet när de var barn. Den tvådelade filmen som hade premiär på Sundance filmfestival tidigare i år har väckt starka känslor, och Michael Jacksons dödsbo har tidigare skickat en stämningsansökan på drygt 100 miljoner dollar till HBO som visar filmen i USA.

I stämningsansökan framhålls det att HBO i samband med en Jackson-turné på 1990-talet undertecknade ett avtal som förhindrar bolaget från att skada Jacksons rykte. Ingemar Persson som är programchef för SVT Dokumentär menar att kontroverserna inte kommer påverka SVT:s beslut att visa filmen.

Det är främst Jacksons fanclub och dödsbo som riktat kritik. De letar bara efter ett sätt att stoppa filmen. Det är oerhört osannolikt att det skulle få några konsekvenser för SVT. Det är inget som drabbar oss, säger han.

Haft kontakt med filmskaparen

Trots flera anklagelser mot Michael Jackson har han aldrig dömts för sexuella övergrepp, men Ingemar Person ser inte detta som ett skäl till att inte visa dokumentären. Filmen som nyligen släppts i USA har främst mötts av positiva recensioner och Ingemar Persson menar att Dan Reed som ligger bakom projektet är en trovärdig dokumentärfilmare.

–  Det finns ett tillräckligt stort allmänintresse för att visa filmen. Än så länge har jag inte hittat någon artikel som ifrågasätter den. Jag har talat med Dan Reed som berättat att de två männen inte fått något betalt för att medverka.

Han menar också att filmen heller inte är så hårt vinklad som många tror, och även om Michael Jackson är död så kommer han till tals via arkivbilder där han tydligt påpekar att övergreppen inte skett. En av de två männen i filmen har tidigare dementerat att han skulle blivit utsatt för övergrepp under en rättegång mot Michael Jackson, vilket också visas i dokumentären.

Det är en film som visar båda sidorna och det går att ifrågasätta trovärdigheten i anklagelserna.

Vill skapa debatt

Genom att visa filmen vill SVT väcka debatt, och Ingemar Persson menar att det är viktigt att folk ska våga kliva fram och berätta om liknande händelser. Huruvida filmen kommer att tas emot i Sverige återstår att se.

Ser du ingen problematik med att visa filmen?

– Klart jag ser en problematik, men för mig är filmen relevant och det finns en skälig grund till vad männen hävdar, säger han.

Första delen av Leaving Neverland sänds klockan 22.00 på tisdag på SVT 1, och följs upp på torsdag klockan 22.15 på SVT 2. Båda delarna släpps på SVT Play på söndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Leaving Neverland

Mer i ämnet