Moderata ungdomsförbundets förbundsordförande Benjamin Dousa. Foto: TT

MUF vill lägga 0 skattekronor på kultur – ”Ett överklassintresse”

Uppdaterad
Publicerad

Under helgens förbundsstämma röstade Moderata ungdomsförbundet, MUF, igenom en rad beslut, som att slopa bidrag till kulturen och verka för att avskaffa public service. Det uppger förbundets ordförande Benjamin Dousa på Twitter.

När Moderata ungdomsförbundet, MUF, i helgen hade förbundsstämma i Västerås, omvaldes Benjamin Dousa som förbundsordförande.

En rad fler beslut röstades igenom, vilket Benjamin Dousa twittrade om efter stämmans avslut.

Ett av besluten var att verka för att staten helt ska avskaffa kulturbidraget. MUF röstade också ja till att arbeta för att slopa den nya public service-avgiften och sedan avveckla hela public service.

Fler förslag fick bifall på stämman, som att verka för att nationella sekretariatet för genusforskning läggs ned. MUF vill också att staten ska sälja sina aktier i bland annat SAS, Telia, Vattenfall, SJ och SBAB.

”Överklassintresse”

– Vi tycker att kultur är jätteviktigt, men det är inte politiskt rimligt att man prioriterar det på det sättet man gör i dag. Om man lägger ihop alla pengar som kommun, region, landsting och stat lägger på offentlig kultur är det mer än vad man lägger på polisen, säger Benjamin Dousa till Kulturnyheterna och fortsätter:

– Det är bättre att man satsar på barncancervård, polisen och försvaret än på överklassens intressen som opera och teater.

I förra årets budget lade regeringen strax över 24,5 miljarder kronor på polismyndigheten och strax under 16 miljarder kronor på kultur, medier trossamfund och fritid. Kommunerna lägger cirka mellan en och fem procent av sin budget på kultur enligt siffror från Sveriges Radio från 2017. Kommunerna betalar inte för polisväsendet.

M: ”Vi satsar på kulturen”

Moderaternas kulturpolitiska talesperson Lotta Finstorp skriver i en kommentar till Kulturnyheterna:

”Ungdomsförbunden lägger sina egna förslag och de är i många fall inte förenliga med moderpartiets politik. Vi har vår politik och satsningar på kulturen och den står vi fast vid.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.