Müller invigde Bokmässan

Uppdaterad
Publicerad

2009 års Nobelpristagare Hertha Müller satte stjärnglans på Bokmässans öppningsceremoni. Under sitt långa invigningstal pratade hon om språkets makt.

– Språket kan säga allt. Det kan säga sanningen eller bedra. Det kan till och med döda – eller rädda någon, sa Müller.

Hyllade frihetskämpar

Bok- och biblioteksmässan 2011

Herta Müller, som kommer från Rumänien och upplevde kommunistdiktaturen under Nicolae Ceausescu, pratade om språkets makt att dokumentera förtryck, och hyllade bland annat kinesiska författardissidenter som diktat om förtryck.

– Detta tvång att registrera är en nåd. Registrering är en plåga, och plågan är en nåd, sa hon.

Müller växte upp i Rumänien som en del av en tysk minoritet, men emigrerade 1987 till Tyskland. Och litteratur på tyska står i fokus på mässan. ”Tre länder, ett språk” stavas årets tema. Arrangörerna frågar sig om det finns en tyskspråkig litteratur – eller om det snarare handlar om helt olika sorters litteratur i Tyskland, Österrike och Schweiz.

Tyskan i fokus

95 tyskspråkiga förlag finns på plats, och bland de mest namnkunniga författarna är fantasyförfattaren Cornelia Funke, Felicitas Hoppe, Ferdinand von Schirach och punkikonen Nina Hagen.

Arrangörerna frågar sig till exempel hur den tyskspråkiga litteraturen behandlat traumat från Hitlers Tyskland. Men en ny generation, ofta unga, samtidsorienterade författare står också i centrum.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bok- och biblioteksmässan 2011

Mer i ämnet