Mumindalen är på väg att bli VR-värld. Foto: TT/Moomin Characters

Mumindalen blir verklighet – i den virtuella världen

Uppdaterad
Publicerad

Snart går det att fiska tillsammans med Muminpappan och flyga bland molnen med Mumintrollet och Snorkfröken. Företaget Moomin characters satsar på att göra Tove Janssons berömda Mumindal till en VR-upplevelse.

Det är den finländska studion Zoan som ska göra Tove Janssons karaktärer och fantasivärld till virtuell verklighet. Med hjälp av ett par VR-glasögon, placerade i exempelvis ett japanskt köpcenter (det finns ett stort muminintresse i Japan) eller på ett kafé i Helsingfors, ska användaren kunna följa med Mumintrollet och hans vänner på äventyr.

Efterfrågan på virtuella figurer ökar i världen, och vi vill att mumintrollen ska vara bland de första att ta steget in i den virtuella världen, säger Moomin characters vd Roleff Kråkström i ett pressmeddelande.

Mumin som internationellt varumärke

Muminfamiljen är en av Finlands mest kända symboler utomlands och har visat sig lönsam i många sammanhang, inte minst genom de populära muminmuggarna.

Och det finns ännu fler muminplaner på gång – världens som syns i den virtuella Mumindalen bygger på den berättelse som skapats för den animerade serien Moominvalley, som lanseras 2019.

Även så kallad förstärkt verklighet ska bli en del av muminupplevelsen, där användaren kan rikta sin mobiltelefon mot en bild som sedan ”väcks till liv” på telefonens skärm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.